DEN BOSCH - Bondscoach Marc Lammers heeft voor de hockeydocumentaire 'Goud' van Gouden Kalf-winnaar Niek Koppen een radiostilte bij Oranje afgekondigd.

Pas na het Europees kampioenschap in Manchester (18-26 augustus) is hij bereid in en buiten de ploeg de film, met hemzelf en zijn succesvolle team in de hoofdrol, te bespreken.

Première

'Goud' gaat op 28 september tijdens het Nederlands Film Festival in première. Vanaf 4 oktober is de sportdocumentaire in de bioscoop te zien. Afgelopen dinsdag was er een voorvertoning voor een select gezelschap in Amsterdam.

Lammers wil zich met zijn speelsters optimaal kunnen concentreren op het EK waarbij voor de medaillewinnaars een olympisch startbewijs klaar ligt.

"Alleen mijn middenvelder Fatima Moreira de Melo en ik hebben de film gezien, de anderen nog niet", lichtte de Brabander vrijdag in Den Bosch zijn opmerkelijke standpunt toe.

Eerlijk

"Ik vind het daarom niet eerlijk tegenover mijn ploeg om nu al de inhoud te bespreken en mijn mening te geven. Dat gepraat over die documentaire leidt alleen maar af. Ik wil met de hele ploeg 100 procent op het EK kunnen focussen."

Regisseur Koppen volgde de Nederlandse vrouwenploeg intensief in de lange aanloop naar het wereldkampioenschap vorig jaar in Madrid. Ook het winnen van de titel maakte zijn filmploeg van dichtbij mee.

Overlegcultuur

Volgens de producent geeft de "sterke documentaire een prachtig beeld van de prestaties van het Nederlands team, maar komt ook op een unieke wijze de Nederlandse overlegcultuur tot uiting."

In kleine kring liet Lammers donderdagavond in Den Bosch weten dat hij niet onverdeeld gelukkig is met de weergave van Koppen. "Ik vind het veel te veel een coachfilm. Mijn familie en ik komen te vaak in beeld. Het team krijgt te weinig aandacht", liet Lammers zich ontvallen.

Een dag later betreurde hij zijn uitlatingen. "Dat was een fout van mij. Excuses daarvoor. Als ik er tot en met het EK geen woord over wil horen, moet ik natuurlijk zelf zeker niets zeggen."