BRUSSEL - De Amerikaanse Protour-formatie Discovery Channel houdt op te bestaan. Dat heeft manager Johan Bruyneel vrijdag gezegd in een interview met de Belgische zender Sporza. De Belg heeft in dat gesprek ook aangegeven dat hij zelf uit het wielrennen stapt.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4237 "Ik heb in deze sport alles bereikt wat ik kan bereiken. Ik heb altijd gezegd dat ik wilde stoppen op een hoogtepunt en ik denk dat het nu het moment is", aldus Bruyneel, die als ploegleider acht keer de eindzege behaalde in de Ronde van Frankrijk.

Zeven keer op rij met de Amerikaan Lance Armstrong en dit jaar met de Spanjaard Alberto Contador.

Sponsor

Dat Discovery Channel zich als sponsor terugtrekt, was al een tijdje bekend. Bruyneel was echter aanvankelijk nog op zoek naar een nieuwe sponsor. Dat de ploeg nu helemaal ophoudt te bestaan, is een verrassing.

"Ik had contacten met enkele kandidaat-sponsors, maar de situatie in de sport is zo dat het voor ons niet mogelijk is om er een groot bedrijf bij te betrekken", zei Bruyneel vrijdag. "Ik heb er lang over nagedacht, het is goed geweest."

Rabobank

Bruyneel betitelde een eventuele overgang naar Rabobank als onzin. De Belg werkt aan een boek en wil zich in de komende tijd in de Verenigde Staten bezighouden met jeugdopleiding.

Met de aankondiging dat Discovery Channel ermee stopt, komt er een einde aan een zeer succesvolle periode van de Amerikaanse ploeg, die eerder door het leven ging als US Postal.

In de laatste negen jaar won het team met Armstrong en Contador liefst acht keer de Tour de France. Bij de eerste zege van de Amerikaan zat Bruyneel al als ploegleider in de volgwagen. De Belg was toen net gestopt als actief wielrenner.

Wielrenner

Bruyneel fietste in zijn loopbaan voor onder meer Lotto, Once en Rabobank. Hij won twee ritten (1993 en 1995) in de Ronde van Frankrijk en droeg ook de gele trui.

Verder verzamelde hij etappezeges in de Ronde van Zwitserland, won hij Rund um den Henninger Turm (1991), de Ronde van de Toekomst (1990) en in 1992 de Landenprijs. In de Vuelta van 1995 eindigde hij als derde.

Actief

De Discoveryploeg blijft de rest van seizoen wel gewoon actief in het peloton. De rijders moeten na het wielerjaar op zoek naar een nieuwe ploeg.

Voor Tourwinnaar Contador kwam het nieuws vrijdag onverwacht. Hij zei tegen het Franse persbureau AFP dat de mededeling "een verrassing was".