MADRID - Tourwinnaar Alberto Contador heeft vrijdag opnieuw verklaard nooit verboden middelen te hebben gebruikt. De Spaanse renner vraagt twijfelaars in hem en het wielrennen te geloven.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4146 "Ik heb nog nooit dope gebruikt en ben ook nooit bij doping betrokken geweest. Ik ben schoon", zei de Spanjaard. Hij las in Madrid zijn verklaring voor in het bijzijn van zijn ploegleider Johan Bruyneel, de Spaanse minister van Sport, Jaime Lissavetzky, en leden van zijn familie.

Eufemiano Fuentes

Contador voelde zich geroepen naar buiten te treden omdat zijn naam de afgelopen tijd herhaaldelijk in verband is gebracht met de arts Eufemiano Fuentes.

Zijn naam zou voorkomen op de lijst van renners die samenwerkten met de spil in het Spaanse dopingschandaal. Contador zou van de lijst zijn geschrapt omdat hij medewerking verleende aan justitie.

Zwendel

De organisatie van Pro-Tour-wedstrijd Hamburg Cyclassics besloot Contador wegens zijn vermeende betrokkenheid bij Operacion Puerto de toegang tot de wedstrijd van 19 augustus te ontzeggen.

De Duitse dopingexpert Werner Franke bestempelde de Tour-zege van Contador als de grootste zwendel in de geschiedenis van de sport.

Gerechtelijke stappen

"Ik wil er alles aan doen om te bewijzen dat de verdachtmakingen tegen mij onjuist zijn", zei de renner. "Ik heb de Tour schoon gewonnen en ik heb ervan genoten. Mijn doel is om nog meer races te winnen en ik wil helpen van het wielrennen een aantrekkelijke sport te maken waar iedereen van houdt.

Ik weet niet wat ik nog meer kan doen, maar als de aanvallen tegen mij, mijn familie, team, sponsors en collega's doorgaan, ga ik gerechtelijke stappen ondernemen."

Contador weigerde na het oplezen van zijn verklaring vragen te beantwoorden.