AMSTERDAM - ChampCar kampioen Sebastien Bourdais debuteert volgend seizoen in de Formule 1. De Franse titelconcurrent van Robert Doornbos trekt naar Toro Rosso, het B-team van Red Bull.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4145 "Het heeft lang geduurd, maar nu is het eindelijk zover", reageerde Bourdais opgelucht nadat Toro Rosso het nieuws bekend maakte. "Ik wil Red Bull bedanken om me deze kans te geven. Hier wacht ik al heel lang op."

Weigering

Bourdais geldt al jaren als een enorm talent, maar kreeg voorlopig gek genoeg nog geen kans in de F1. De Fransman leek na zijn titel in de F3000 even op weg naar Renault, maar kwam daar in conflict met teambaas Flavio Briatore.

Bourdais moest van de Italiaan zijn manager dumpen en een contract met hem tekenen. De Fransman weigerde en zag daardoor de poorten van de F1 voor zich sluiten. Hij zocht zijn heil in de Amerikaanse tegenhanger van de F1 en met succes.

Succes

Bourdais won reeds 3 titels in de ChampCar serie en vecht nu met onze Nederlandse debutant Robert Doornbos om een vierde titel. De Fransman toonde zich verder ook al succesvol in de 24 uur van Le Mans en Spa-Francorchamps.

Bij Toro Rosso krijgt Bourdais volgend jaar de jonge Duitser Sebastian Vettel als teamgenoot. Die nam recent de plaats in van de Amerikaan Scott Speed. Bourdais vervangt volgend jaar de Italiaan Liuzzi.