SILVERSTONE - Spyker scoort dit seizoen geen punten in het wereldkampioenschap Formule 1. De nieuwe wagen die in Turkije debuteert zal volgens technisch directeur Mike Gascoyne pas volgend jaar punten opleveren.

"De introductie van onze B-wagen betekent niet dat we nu opeens punten gaan scoren", waarschuwt ontwerper Gascoyne. "De nieuwe wagen levert ons driekwart seconde per ronde op, maar dat brengt ons eigenlijk enkel in de buurt van Toro Rosso."

Rotseizoen

De langverwachte F8-VII-B wordt dus niet de grote stap voorwaarts die eerst werd aangekondigd. Dat heeft veel te maken met de problemen die opdoken tijdens de bouw ervan.

"We zitten eigenlijk een paar maand achter op ons schema. Onze tweede windtunnel was bijvoorbeeld bijna 2 maand later klaar dan voorzien. Dat is frustrerend, maar we wisten dat we een rotseizoen tegemoet gingen."

Verspilling

De immense inspanning van Spyker levert dit seizoen dus hoogstwaarschijnlijk geen echte winst op, maar toch weigert Gascoyne over verspilling te spreken.

"Deze wagen is vooral de eerste stap in een proces dat ons volgend seizoen punten moet opleveren. Onze B-versie is de basis van onze wagen voor volgend jaar. De achtertrein van de wagen is bijvoorbeeld al helemaal volgens de nieuwe regels ontworpen. Nu moeten we de wagen vooral nog lichter maken en voortdurend de aërodynamica bijschaven."

Gok

Bij het ontwerp van hun basis voor volgend jaar koos Spyker opvallend genoeg niet voor een naadloze versnellingsbak. Een bewuste gok.

"De versnellinsgbak moet volgend seizoen 4 races in de wagen blijven. Lukt dat niet dan volgen er straffen. Heel wat andere teams gaan daardoor in de problemen komen door hun naadloze versnellingsbakken. Deze nieuwe techniek zou Spyker dus geen waar voor zijn geld opleveren."

De B-versie van de Spyker F8-VII debuteert tijdens de GP van Turkije eind augustus. Op 14 augustus staat een laatste test met de wagen gepland.