GRONINGEN - Ajax neemt Luis Suarez alsnog over van FC Groningen. De Amsterdammers betalen ongeveer 8 miljoen euro voor de Uruguayaanse aanvaller.

Daarnaast maakten beide clubs de afspraak dat Ajax een bonus van maximaal 1 miljoen euro zal overmaken naar Groningen, afhankelijk van de sportieve resultaten van Ajax in de komende twee seizoenen.

Groningen had eerder 9,5 miljoen euro gevraagd om het nog vier jaar durende contract van Suárez af te kopen. In het bedrag van acht miljoen is de afkoop van de solidariteitsbijdrage opgenomen.

Historie

De 20-jarige Suárez tekent bij Ajax een contract voor vijf seizoenen. Hij moet nog wel eerst medisch worden gekeurd.

"Mede op grond van de lange historische relatie tussen FC Groningen en Ajax zijn de clubs gedurende het gehele proces met elkaar in gesprek gebleven. Dit heeft geleid heeft tot dit positieve resultaat", meldt Maarten Fontein, algemeen directeur van Ajax.

Succes

Ook Groningen-directeur Hans Nijland is tevreden over het eindresultaat. "Wij denken dat deze afwikkeling voor alle partijen in deze situatie de juiste oplossing is en wensen Luis veel succes bij Ajax en in zijn verdere carrière", laat hij donderdag weten.

"Om de transfer tot stand te laten komen heeft het management van Suárez, dat recht heeft op een bepaald percentage van de transfersom, water bij de wijn gedaan."

Suárez maakte vorig seizoen in 29 competitieduels voor Groningen tien doelpunten, waaronder twee tegen Ajax. Hij kwam voor zijn overstap naar Nederland in eigen land uit voor Nacional.