MELBOURNE - De nieuwe regels in de Formule 1 hebben na de eerste race in Melbourne tot voorzichtig optimisme in de wereld van de snelle bolides geleid. Volgens voorzitter Max Mosley van de Internationale Automobiel Federatie FIA duurt het nog zeker twee wedstrijden voor een goede balans kan worden opgemaakt van alle veranderingen. "Maar als het zo verder gaat, staan we er goed voor", meende Mosley.

David Coulthard won zondag de openingsrace van het seizoen 2003. De dominantie van Ferrari van de afgelopen jaren werd in Australië doorbroken. De Italiaanse renstal haalde voor het eerst in tijden niet eens het podium. Titelverdediger Michael Schumacher eindigde als vierde, de Braziliaan Rubens Barrichello viel uit.

Veranderingen

Mosley en formule-1-baas Bernie Ecclestone drukten een aantal ingrijpende veranderingen door voor de start van het nieuwe seizoen. Bijtanken en knutselen aan de bolides tussen de laatste kwalificatie en de start van de race is er bijvoorbeeld niet meer bij. Dit alles om de spanning te verhogen, na de overheersing van Ferrari in het verleden. "Je kunt pas na drie wedstrijden echt beoordelen of de veranderingen bijdragen aan meer spektakel", zei Mosley na de eerste Grote Prijs.

FIA

De FIA gaat de komende dagen de ontwikkelingen in Melbourne evalueren. Mosley sloot niet uit dat er nog enkele regels worden veranderd. "Maar die zullen niet zo ingrijpend zijn", meende de FIA-baas. Titelverdediger Schumacher kon het effect van de aanpassingen nog niet volledig inschatten. "Het is allemaal nog een beetje chaotisch. Niet alles is al te overzien. Iedereen heeft nog aanpassingsproblemen."

Mosley vond in elk geval de nieuwe kwalificatie-opzet een stuk interessanter. "Het heeft de startopstelling in elk geval door elkaar gegooid, uitgezonderd de plaatsen van Ferrari. Dat was een beetje tegenvallend."

Todt

Jean Todt, teamchef bij Ferrari, meende dat de omstandigheden in Melbourne meer invloed op de uitslag hebben gehad dan de reglementswijzigingen. Dat vond ook de Italiaanse pers, die even moest wennen aan de magere prestatie van Ferrari. "Fouten en pech hebben Schumacher teruggeslagen. De overwinning van Coulthard was een toevallige. Regen en wind maakten de race onvoorspelbaar. De nieuwe regels zijn niet verantwoordelijk voor deze uitslag", analyseerde de Corriere dello Sport.

Coulthard

"Ik heb altijd gezegd dat ook Schumacher onder druk fouten maakt", meende winnaar David Coulthard. "Hij heeft de laatste jaren weinig met druk van buitenaf te maken gehad." De krant The Independent: "Als Mosley en formule-1-baas Bernie Ecclestone schrijvers van draaiboeken waren geweest, hadden ze allang een telefoontje uit Hollywood gekregen." Het seizoen duurt echter nog lang, zei Schumacher rustig na zijn mislukte openingszet.