AMSTERDAM - PSV en Ajax strijden zaterdag in een nagenoeg volle Arena om de Johan Cruijff Schaal. De KNVB laat weten dat het stadion in Amsterdam met minimaal 46.000 toeschouwers is gevuld.

De voetbalbond heeft 21.000 tickets voor het duel tussen de landskampioen en bekerwinnaar tegen een gereduceerd tarief aan kampioensploegen uit het amateurvoetbal verkocht.

Vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem woont de wedstrijd met 7600 mensen bij. PSV-supporters lopen niet warm voor het duel. Slechts 450 fans steunen de kampioen in de Arena.

Bossen

Ruud Bossen fluit zaterdag het duel om de Johan Cruijffschaal. De arbiter krijgt hulp van de assistent-scheidsrechters Adriaan Inia en Hans Olde Olthof.

Pol van Boekel is de vierde official. Bossen floot in 2002 ook al de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax versloeg toen PSV: 3-1.

Sneijder

Wesley Sneijder en Danko Lazovic mogen zaterdag niet deelnemen aan de wedstrijd. De middenvelder van de bekerwinnaar uit Amsterdam en de spits van de landskampioen zijn geschorst.

Sneijder en Lazovic zijn niet de enige spelers die in de Arena ontbreken. PSV-trainer Ronald Koeman kan geen beroep doen op de geblesseerde Arouna Koné, Jefferson Farfan en Kenneth Perez. Ten Cate mist Edgar Davids, Leonardo, Ismael Urzaiz, Nicolae Mitea, Jan Vertonghen, Laurent Delorge en Robbert Schilder.

De coach van Ajax wil met het oog op de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag van komende woensdag ook geen risico nemen met Jaap Stam en Klaas-Jan Huntelaar. Het is nog onduidelijk of beide spelers in actie komen.

Tuchtreglement

Voor spelers van PSV en Ajax geldt zaterdag een verschillend tuchtreglement. Voetballers van de landskampioen uit Eindhoven nemen een gele kaart mee naar de competitie.

Spelers van Ajax kunnen in het bekertoernooi nadelige gevolgen van een gele prent ondervinden. De KNVB maakt dit onderscheid omdat Ajax zich als bekerwinnaar voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft gekwalificeerd.

Een schorsing naar aanleiding van een directe rode kaart geldt overigens wel voor alle competities.