AMSTERDAM - De politie heeft vanochtend drie mannen opgepakt in verband met voetbalrellen in het centrum van Deventer. Voor de vriendschappelijke wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax gingen tweeënhalve week geleden op de Brink ongeveer tweehonderd Ajax-supporters op de vuist met tachtig Go Ahead-aanhangers.

De arrestanten zijn drie mannen uit Deventer van 19, 24 en 29 jaar. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en zitten vast voor verhoor.

De politie laat weten tevreden te zijn over de reacties op een eerdere getuigenoproep en sluit meer aanhoudingen deze week niet uit.

Vuist

Bij de rellen, die volgens de politie kort maar hevig waren, gingen de voetbalfans te midden van winkelend publiek met elkaar op de vuist. Er werden vernielingen aangericht, maar er vielen geen gewonden. De mobiele eenheid werd ingezet om de orde te herstellen.

De oefenwedstrijd tussen Go Ahead en Ajax in stadion de Adelaarshorst werd later die dag na veertig minuten gestaakt, nadat op de tribunes opnieuw was gevochten. De wedstrijd werd gespeeld tijdens de open dag van Go Ahead, die na de rellen in het stadion werd beëindigd.

Onderschat

Twee dagen later erkenden politie, gemeente en Go Ahead Eagles dat het risico vooraf was onderschat. Zij waren ervan op de hoogte dat op internet in de aanloop naar de wedstrijd dreigementen waren geuit.

Eén verdachte werd op de bewuste zaterdag aangehouden voor geweldpleging in het stadion. Deze kwam na verhoor met een proces-verbaal vrij.