ASSEN - Het is omwonenden van het TT-circuit in Assen niet gelukt de eerste editie van de Champ Car op dit circuit tegen te houden. Ze hadden een kort geding aangespannen, omdat ze bang zijn voor geluidsoverlast en omdat de races buiten de milieuvergunning zouden vallen.

Maar de voorzieningenrechter in de Drentse hoofdstad heeft hen woensdag in het ongelijk gesteld.

Robert Doornbos

De Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 staat in Nederland momenteel flink in de belangstelling door de prestaties van de Rotterdamse coureur Robert Doornbos.

Het Champ Car World Series-circus steekt binnenkort de oceaan over voor een bezoek aan Europa, met onder meer een race op 2 september in Assen.

Tegenstanders

De tegenstanders, naast omwonenden ook het nabijgelegen vakantiepark Witterzomer en drie natuur- en milieuorganisaties, baseren zich op de vergunning die tot eind juni voor het circuit van kracht was en waarin toestemming was om zeven dagen per jaar een auto- of motorsportevenement te houden met extra veel lawaai.

Die zeven ontheffingsdagen zijn volgens de omwonenden voor 2007 inmiddels gebruikt voor het WK Superbike in april en de TT-races in juni.

Veranderingsvergunning

De directie van het circuit wijst echter op een op 26 juni afgegeven veranderingsvergunning. Daardoor blijven er drie ontheffingsdagen over voor de Champ Car, betoogt de directie.

Om aan de voorwaarden te voldoen is het WK Superbike minder luidruchtig geweest dan gepland.

Rechter

De voorzieningenrechter vindt dat de circuitdirectie en de provincie juist hebben gehandeld en gaat er op voorhand niet van uit dat de Raad van State die veranderingsvergunning, waar beroep tegen is ingesteld door de tegenstanders, zal vernietigen.

Ook wijst de rechter erop dat het circuit rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden door het WK Superbike te verplaatsen van september naar april en bovendien dit evenement af te slanken.