DUBAI - Soms, heel soms, komen je stoutste fantasieën uit. Golfer Robert-Jan Derksen moest het vorige week dinsdag nodig zeggen. Dankzij een groot aantal afzeggingen wegens de oorlogsdreiging in Irak mocht hij als vierde reserve aan de Desert Classic in Dubai meedoen. "Ik stuur Tiger Woods wel een foto van mezelf met de beker", grapte de 29-jarige Nijmegenaar.

Tot zijn stomme verbazing kon Derksen zondag inderdaad poseren met de prestigieuze trofee, goed voor een winstpremie van ruim .000 euro. In zijn voorgaande 82 Tourwedstrijden incasseerde hij 'slechts' 188.537 euro aan prijzengeld.

Grootste schok

"Dit is de grootste schok in mijn leven", stamelde hij nadat zijn eerste vreugdetranen waren opgedroogd. "Vrijwel alles lukte hier in Dubai. Vorig jaar dacht ik nog dat ik nooit een toernooi van de Europese Tour zou winnen."

Tiger Woods

De onbetwiste nummer 1 van de wereldranglijst, de Amerikaan Tiger Woods, liet bij de Desert Classic een startgeld van 2 miljoen dollar liggen. "Misschien wel op aandrang van president Bush", mijmerde Derksen vooraf. De nummer 2, Ernie Els, was wel in Dubai en leek zondag zijn titel koel te prolongeren.

Derksen was met een slotronde van 65 slagen, zeven onder par, echter een klasse apart. "Hij kwam uit het niets en heeft me verslagen. Dat kan een keer gebeuren", verzuchtte Els, die dit prille seizoen al vier grote toernooien op zijn naam schreef.

Tourkaart

Derksen, die met zijn sensationele zege zijn kostbare Europese Tourkaart tot en met 2005 veilig stelde, begon aan de laatste ronde als gedeeld zevende, drie slagen achter de leiders Els, Forsyth en Lynn. Met birdies op de vierde, zesde, achtste en tiende hole kroop de vastberaden Nederlander dichterbij. "Ik heb geen moment op het scorebord gekeken", legde hij uit. "Ik wist dat ik goed bezig was, maar hoe goed besefte ik pas bij mijn laatste putt."

Op de dertiende hole beleefde Derksen, die in Dubai tactisch veel opstak van zijn Britse wedstrijdcoach Scott Cranfield, een hoogtepunt. Met een geslaagde putt van meer dan dertig meter voor een eagle-3 kwam hij op gelijke hoogte met Els. Door een dubbele bogey van de Zuid-Afrikaan op de twaalfde kwam Derksen zelfs twee slagen los, maar met birdies op de dertiende en vijftiende meldde Els zich opnieuw aan kop.

Geen risico

De Nijmegenaar nam op de achttiende en laatste hole geen risico. Hij liet zijn vijfde birdie noteren, goed voor een eindscore van slagen, en moest daarna nagelbijtend in het clubhuis de laatste verrichtingen van Els volgen. De Zuid-Afrikaan miste zowel op de zeventiende als achttiende hole de birdiekans, waarna de eerste triomf van Derksen een feit was.

Muntz

In 2000 zegevierde Rolf Muntz, die in Dubai met een score van als 28e eindigde, als eerste Nederlander op de Europese Tour in de Qatar Masters. Dat evenement staat komende week op het programma. Maarten Lafeber kwam zondag met een totaal van 283 op de gedeelde 38e plaats uit.

Sponsor

Derksen was op de Europese Tour nooit hoger dan de gedeelde twaalfde plaats geëindigd. Vaak kwam hij de eerste twee ronden van een toernooi goed door, waarna hij in het slotweekeinde echter mentaal onderuitging. Vorig jaar raakte hij zelfs zijn Tourkaart en zijn sponsor kwijt.

Dankzij een succesvol Europees kwalificatietoernooi en een nieuwe geldschieter, die dit jaar garant staat voor al zijn onkosten in het buitenland, kan Derksen zich ook in 2003 weer meten met de golftop. Door zijn lage positie op de wereldranglijst moest hij tot Dubai evenwel vaak genoegen nemen met een reserverol.

Mede dankzij de afzegging van Tiger Woods kon Derksen bij de Desert Classic een nieuwe kans benutten om zijn grote talent te etaleren. Met of zonder foto, zijn grensoverschrijdende triomf zal hij nooit meer vergeten.