NIEUWEGEIN - De Nederlandse mannenhockeyploeg neemt onder voorbehoud deel aan de Champions Trophy, later dit jaar in Pakistan.

De Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft zich inmiddels ingeschreven voor het toernooi, maar houdt wel een slag om de arm. Door de onveilige situatie in het land liet Australië eerder al weten van deelname af te zien. Spanje twijfelt nog.

De KNHB won de afgelopen dagen informatie in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De bond kreeg een positief reisadvies en besloot zich vervolgens in te schrijven.

"Ondanks het positieve advies maakt de KNHB zich zorgen over de veiligheid in Pakistan", liet de bond in een persverklaring weten. "Daarnaast is het deelnemersveld geen afspiegeling van de beste zes teams van de wereld."

De internationale hockeyfederatie (FIH) beraadt zich inmiddels over het doorgaan van de Champions Trophy. Deze week komt de FIH met een standpunt naar buiten.

"Wij wachten dat met grote belangstelling af", aldus Johan Wakkie, directeur van de hockeybond. "We houden ons altijd vast aan het advies van Buitenlandse Zaken, maar in dat reisadvies staan wel een paar dingen waar we ons zorgen over maken."

Bomaanslagen

In het advies staat dat het voor westerlingen onverstandig is drukke plaatsen en demonstraties te bezoeken. Vooral in de grote steden bestaat een risico op bomaanslagen en andere aanvallen. Ook in hotels, clubs en restaurants is er de dreiging van terroristisch en sektarisch geweld.

"Het advies over de grote steden en drukke plaatsen is natuurlijk op ons van toepassing", zegt Wakkie. "Daar zijn we dus voorzichtig mee. Aan de andere kant ben ik drie jaar geleden in Lahore geweest en dat is nou niet bepaald een gevaarlijke stad. Al kan er in drie jaar een hoop veranderen. Daarbij kan het advies van Buitenlandse Zaken voor december natuurlijk ook nog anders worden. Voorlopig wachten we het even af."