ZEIST - Marco van Basten vindt dat spelers tegenwoordig op te jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken. De bondscoach van het Nederlands elftal heeft dit gezegd in een interview met Rot Weiss, het magazine van de Zwitserse voetbalbond.

Van Basten is er voorstander van dat de talenten eerst in eigen land meer ervaring op doen. "Jonge spelers gaan tegenwoordig snel naar het buitenland. Het zou goed zijn als jonge jongens eerst alles mee maken in hun eigen land, met alle ups en downs die je als speler maar tegen kunt komen.

En het is bovendien altijd goed om in je achterhoofd te houden dat je in een bepaald land bent opgeleid, clubs en vrijwilligers altijd voor je hebben klaar gestaan, je kansen hebt gekregen om je in de kijker te spelen, en je dus best iets terug kan geven aan de mensen in je eigen land.''

Te jong

Jonge talenten van PSV, Ajax en Feyenoord zijn recentelijk al naar het buitenland vertrokken. "Nu zie je zelfs al dat jongens van vijftien, zestien jaar worden weggekocht, om op die manier de huidige regelgeving die er is met betrekking tot opleidingsvergoedingen te ontduiken. Als je goed bent en getalenteerd, doet zich vanzelf een mooie kans voor.

Je zou als jonge speler veel meer in carrièreplanning moeten denken. Investeren in jezelf en in plezier. Je hebt er niets aan om naar het buitenland te gaan en vervolgens driekwart van de wedstrijden niet te spelen. Dan kun je dus beter in je eigen land alle wedstrijden spelen, ervaring op doen en daarna de 'grote' stap naar het buitenland zetten'', aldus Van Basten.