MONTREAL - Robin Haase heeft maandag in de eerste ronde van het tennistoernooi in Montreal een knappe zege op de Tsjech Tomas Berdych geboekt. De Hagenaar versloeg de nummer tien van de wereld in twee sets, 6-4 7-5.

Haase plaatste zich zondag via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Canada. Het is zijn eerste overwinning op een speler uit de top tien.

Haase heeft zich hiermee voor het eerst in zijn loopbaan verzekerd van een plek in de top honderd. "Dit is echt hartstikke gaaf'', jubelde de huidige nummer 103 van de wereld na zijn partij. "Dat zegt toch wel wat om van speler uit de top tien te winnen, dat ik daardoor ook nog eens in de top honderd kom, maakt het extra mooi.''

Canada

Haase plaatste zich zondag via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Canada. Hij toonde vorige week in Washington al aan dat zijn vorm goed was toen hij de Rus Marat Safin bijna wist te verslaan.

"Ik was er zo dichtbij. Het was wel jammer dat het net niet lukte, maar het gaf wel aan dat ik lekker sta te spelen. Tegen Berdych ging het echt heel goed. Alles lukte. Ik zag hem tijdens de partij op een gegeven moment ook steeds vaker vertwijfeld naar zijn coach kijken. Het wist niet meer wat hij moest doen, op zo'n moment weet je dat je een kans hebt om te winnen.''

Daviscup

Haase en Berdych stonden vorig jaar bij de Daviscupontmoeting tussen Nederland en Tsjechië voor het eerst tegenover elkaar. Haase had toen weinig kans tegen de Tsjechische kopman en verloor met 2-6 4-6 4-6. Maar in Montreal kon Haase zijn tegenstander met zijn goede service onder druk zetten en kon Berdych dicteren in de rally's.

Bovendien benutte de Nederlander zijn kansen op de opslag van zijn opponent uitstekend. Hij verzilverde twee van zijn in totaal drie verkregen breekpunten. Dat was voldoende voor de winst in beide sets.

Breekpunten en servicebeurten

Berdych kreeg ook zes breekpunten op de servicebeurten van Haase, maar Haase kon ze mede dankzij zijn goede service steeds wegwerken. Haase produceerde in de partij in totaal elf aces.

"Ik serveerde bij vlagen erg goed. Ook het retourneren ging goed, ik kon daarom steeds de aanval overnemen. Sinds de challenger in Scheveningen ben ik aan een stuk door aan het spelen. Het is af en toe zwaar door het vele reizen, maar ik pluk er nu wel de vruchten van.''

Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Carlos Moya en Marcos Baghdatis uit Cyprus. "Dat zal weer een hele andere partij worden. Maar iedereen is er bij dit toernooi, dus de tegenstand is groot.''