AMSTERDAM - Ruud van Nistelrooij is na lange tijd weer opgenomen is in de voorlopige selectie van bondscoach Marco van Basten. De spits van Real Madrid speelde zijn laatste wedstrijd voor Oranje op het WK in 2006 tegen Argentinië.

Na het toernooi werd hij niet meer opgeroepen door de bondscoach en bedankte de spits voor het nationale team. Na enkele gesprekken besloot Van Nistelrooij deze zomer zich weer beschikbaar te stellen.

Het Nederlands Elftal speelt op 22 augustus een vriendschappelijke interland tegen Zwitserland. In totaal zitten 33 spelers in de voorselectie. Van Basten maakt over elf dagen zijn definitieve ploeg bekend.

Donk

Andere opvallende namen in de voorselectie zijn Boy Waterman en Ryan Donk van AZ. Hun ploeggenoot Danny Koevermans is, ondanks zijn slechte vooruitzichten op een basisplaats in Alkmaar, ook weer van de partij.

Orlando Engelaar en Andwélé Slory zijn nadat ze in de zomer meegingen met de Azië-trip van Oranje nog steeds in beeld. Ook André Ooijer van Blackburn Rovers is, voor het eerst sinds zijn zware blessure, weer kandidaat voor het Nederlands elftal.

De voorlopige selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord) en Boy Waterman (AZ).

Verdediging: Khalid Boulahrouz (Sevilla), Wilfred Bouma (Aston Villa), Tim de Cler (Feyenoord), Ryan Donk en Kew Jaliens (AZ), Urby Emanuelson en John Heitinga (Ajax), Joris Mathijsen (HSV), Mario Melchiot (Wigan Athletic) en André Ooijer (Blackburn Rovers).

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Nigel de Jong en Rafael van der Vaart (HSV), Orlando Engelaar (FC Twente), Denny Landzaat (Wigan Athletic), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Ajax) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Ryan Babel en Dirk Kuyt (Liverpool), Romeo Castelen (HSV), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Danny Koevermans (AZ), Ruud van Nistelrooij (Real Madrid), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Chelsea), Andwélé Slory (Feyenoord) en Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic).