AMSTERDAM - Cadel Evans vindt dat Alberto Contador moet worden beschouwd als een wielrenner die de Tour de France op een eerlijke manier heeft gewonnen. De Spanjaard wordt sinds zijn Tourzege steeds meer in verband gebracht met de zaak-Fuentes.

"Het feit alleen dat je de Tour de France hebt gewonnen betekent niet automatisch dat je hebt vals gespeeld", vindt de Australische nummer twee uit het eindklassement.

Schaduw

Evans vindt dat iemand pas schuldig is als dat ook onomstotelijk is vastgesteld. "Dat is altijd mijn mening geweest", liet hij maandag weten in het Australische tv-programma Enough Rope.

"Er lijkt een beetje een schaduw te hangen over de zege van Contador en zijn reputatie. Als daar stevig bewijs voor is, dan ja. Maar tot nu toe is dat bewijs er niet. Ik beschouw hem daarom als onschuldig."

Franke

De Duitse dopingexpert Werner Franke kwam vorige week in het nieuws nadat hij beweerde in het bezit te zijn van bewijsmateriaal dat aantoont dat Contador zich met doping heeft laten behandelen door de omstreden Madrileense sportarts Eufemiano Fuentes.

De Tour-overwinning van de Spanjaard was daarom in zijn ogen 'de grootste zwendel uit de sportgeschiedenis'.

De moleculair bioloog overhandigde daarop zijn bewijs aan de Duitse justitie en afgelopen weekeinde aan het wereld antidopingagentschap Wada. Beide instanties hebben echter nog geen stappen tegen Contador aangekondigd.