PAPENDAL - De meeste Nederlandse atleten zullen hun laatste voorbereidingen op de Olympische Spelen van Peking buiten China afwerken. Circa twee weken voor de openingsceremonie strijkt een grote enclave neer in Zuid-Korea, terwijl een andere groep naar Japan verkast.

Sportkoepel NOCNSF heeft bewust gekozen voor een voorbereiding buiten China, omdat het land zo hiërarchisch is dat er bijna nooit met 100 procent zekerheid kan worden gezegd dat een accommodatie beschikbaar is.

In de Zuid-Koreaanse stad Chuncheon zullen de roeiers, wegwielrenners, mountainbikers, zwemmers, boogschutters, schermers, taekwondoka's en badmintonners de laatste trainingen doen. Mogelijk komen ook de BMX-ers daar naar toe.

Hockeyers

De atleten hebben gekozen voor een verblijf in Japan, net als de trampolinespringers, volleybalsters en softbalsters. Uiteraard onder voorbehoud van kwalificatie. Voor een aantal sporters kon geen geschikte accommodatie in de regio gevonden worden, waardoor ze rechtstreeks naar het olympisch dorp gaan. Dat geldt voor de hockeyers (geen veld beschikbaar met zelfde ondergrond als in Peking) en baanwielrenners (idem).

De honkballers zullen de enige sporters zijn die al langer in China verblijven. Zij hebben voorafgaande aan de Spelen nog een toernooi in China. Achter de judoka's staat nog een vraagteken. Ze gaan mogelijk naar Japan of vliegen rechtstreeks naar Peking.