EINDHOVEN - PSV blijft winnen in de eredivisie, zij het bijna voortdurend met één doelpunt verschil. Zaterdagavond bleef het lang spannend tegen NEC. Matchwinner werd uiteindelijk iemand uit Eindhoven, Van Bommel om precies te zijn (2-1).

De volgende thuiswedstrijd van PSV is tegen Ajax. Bij winst kan de koploper uitlopen naar tien punten voorsprong op de 'runner-up' en een voorschot op de titel nemen. Althans, als Hiddinks formatie volgende week in het Gelredome wint van Vitesse. Dat moet dan gebeuren zonder de absolute topschutter Kezman, die een wedstrijd is geschorst.

'Kansen niet voldoende benut'

De eerste helft speelde PSV goed tegen NEC, als de nummer vier naar Eindhoven gekomen. "We benutten alleen de kansen niet voldoende", vond Hiddink. "Verder ben ik tevreden. Mede door die onverwachte tegentreffer raakten we vervolgens wat van slag. Toch vond ik niet dat we echt in gevaar zijn geweest."

NEC was met vooral defensieve bedoelingen aan de ontmoeting begonnen. De keus voor voorzichtigheid viel te begrijpen. Coach Neeskens moest het doen zonder bijna al zijn aanvallers. De Nooijer was geblesseerd, Ax en Demouge geschorst. Tumba stond nu eenzaam aan het front, bij voorbaat kansloos tegen de minst gepasseerde verdediging van Nederland. Dat Hersi hem af en toe kwam ondersteunen hielp evenmin veel. "We waren niet agressief genoeg om aanvallend iets te doen", zei Neeskens, de trainer.

Ook volgens de statistieken deed NEC er wijs aan zich voornamelijk op verdedigen toe te leggen. Van de 26 keer dat het in Eindhoven aantrad was er niet één keer winst, wel 23 maal verlies. Bovendien zijn de Nijmegenaren ondanks hun hoge positie in het klassement dit seizoen uit niet vaak succesvol.

PSV begon overdonderend en kreeg al binnen een paar minuten enkele keren uitzicht op een treffer. Vrij snel echter kreeg NEC meer controle. Alleen Kezman en Bouma kregen vervolgens in het eerste deel uit normaal spel een riante mogelijkheid. Na een misser van Tumba, de eenzame spits die bij een hoekschop was komen meeverdedigen, kregen ze om de beurt de bal voor het intikken. Ze deden dat geen van beiden.

Eén treffer kwam er daardoor slechts in de eerste helft. Die werd nota bene nog gemaakt uit een strafschop ook. Kezman mocht aanleggen, na even eerder bij Hesp over de knie te zijn gegaan. Hij deed dat onberispelijk en bracht zijn totaal aan competitietreffers op 23.

Evenals enkele dagen eerder in de bekerstrijd tegen Heereveen (2-1) had Kezman voorin assistentie van Leandro. Nog maar nauwelijks fit heeft de Braziliaan zijn basisplaats teruggekregen, ten koste van Vennegoor of Hesselink. Deze kon naast zijn voormalig FC Twente-maatje Bruggink op de bank plaatsnemen.

Toch had PSV zijn stormram nog nodig. Geheel onverwacht kwam NEC kort na de hervatting op gelijke hoogte. Schuurman onderschepte een niet al te gelukkige uitworp van Waterreus. Uit een nagenoeg onmogelijke hoek passeerde hij vervolgens op onwaarschijnlijke wijze met 'buitenkantje rechts' uit de linkerhoek de doelman van PSV.

PSV moest forceren. Hiddink bracht Vennegoor en Park voor Leandro en Rommedahl. Het leidde al snel tot het gewenste effect. Park bracht de bal voor, Vennegoors inzet stuitte op doelman Gentenaar, Van Bommel schoot de terugspringende bal in het doel, 2-1.