ROTTERDAM - Het familiefeestje van Feyenoord zaterdagavond op Woudenstein, de knusse thuishaven van Excelsior, verliep in de beste harmonie. Weinig overtredingen en zeker geen boekingen.

Uiteraard won de grote broer van het kleine broertje in de Rotterdamse derby: 2-6. Niemand die er moeilijk over deed. Zelfs de supporters uit beide kampen zongen hetzelfde lied, gericht tegen die andere club uit de Maasstad: Sparta.

'Heel gemakkelijk'

"Het was een heel gemakkelijke overwinning", gaf trainer Bert van Marwijk toe. "Misschien was dat onze verdienste wel. Ik baal alleen van die twee tegendoelpunten. Die waren volstrekt onnodig."

Feyenoord en Excelsior werken sinds 1996 intensief samen. Dat was zaterdagavond op het drijfnatte Woudenstein goed te zien. De thuisclub telde vele spelers met een verleden in de Kuip en ook enkele voetballers met mogelijk nog een toekomst aan de andere kant van de Maas. Filiaal Excelsior, dat in de Kuip ook al kansloos met 4-1 verloor, toonde opnieuw veel respect en ontzag voor het 'moederbedrijf'. Mede daardoor kon de Rotterdamse voetbalreünie amper boeien.

Feyenoord, zonder het geblesseerde trio De Nooijer, Song en Ono, kreeg alle tijd en ruimte om het surplus aan kwaliteit te etaleren. Toch viel de wedstrijd vaak pijnlijk stil, omdat de ploeg van Van Marwijk een veel te laag tempo hanteerde. Vooral in de eerste helft leek Woudenstein op een openlucht bioscoop. De toeschouwers lieten het trage duel zonder al te veel rumoer aan zich voorbij gaan.

Dieptepunt

De opmerkelijke passiviteit op het veld en op de tribunes bereikte vlak voor de rust een dieptepunt. Bij een stand van 1-3 schoot Kalou van dichtbij in. Verdediger Bastos werkte de bal op of over de doellijn ternauwernood weg. Geen enkele Feyenoorder wenste een treffer bij arbiter Van Hulten te claimen en ook het altijd zo fanatieke publiek van de club uit Rotterdam-Zuid hield zich opvallend gedeisd.

De doelpunten zorgden nog voor enig vertier op Woudenstein. Met een knappe schuiver opende Van Persie, die af en toe nog enige inspiratie toonde, na een kwartier de score. Buffel (ex-Excelsior) verdubbelde van dichtbij de marge na goed werk van Van Hooijdonk en Kalou. Dankzij geknoei bij Gyan en Paauwe kon Swerts na een half uur iets terugdoen. Een doeltreffende vrije trap van Van Hooijdonk, waarop doelman Varkevisser zich verkeek, zorgde voor de ruststand van 1-3.

'Kinderlijk eenvoudig'

Opgepept door Van Marwijk gaf Feyenoord in de tweede helft iets meer gas. Vijf minuten na de pauze schoot Kalou meesterlijk raak, 1-4. Pas in de laatste vijf minuten vielen de laatste drie treffers. Met een gelukje tekende invaller Holman voor 2-4. Buffel en Van Hooijdonk (strafschop) gaven het duel een uitbundig slot. "We hebben de doelpunten kinderlijk eenvoudig weggegeven", mokte trainer Koster van Excelsior.

Gezien de schijnvertoning op Woudenstein kan het Rotterdamse onderonsje in de toekomst misschien beter schriftelijk worden afgedaan. Excelsior moet dan wel in de eredivisie blijven en dat is nog lang niet zeker. De weggezakte ploeg van Koster incasseerde zaterdag alweer de vijfde thuisnederlaag op rij. Van de komende uitbeurt tegen Ajax valt ook niet veel te verwachten. Daarna komt echter mede-degradatiekandidaat FC Zwolle naar Kralingen. In dat duel wil Excelsior een begin maken met de wederopstanding.