ROTTERDAM - Het totaal gerenoveerde Feyenoord lijkt klaar voor de competitie. Op het eigen Port of Rotterdam Tournament speelde de ploeg zondagavond knap met 1-1 gelijk tegen Champions League-finalist Liverpool.

FC Porto heeft zondag het eerste Port of Rotterdam Tournament gewonnen. De Portugese ploeg speelde vrijdag doelpuntloos gelijk tegen Feyenoord en won zondag met 3-0 van het Chinese Shanghai Shenhua. Dat was genoeg voor de toernooizege.

Liverpool werd met een overwinning (2-0) op de Chinese topclub en het 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord op doelsaldo tweede. Feyenoord zelf werd voor Shanghai Shenhua derde.

Twee weken voor de eredivisie begint heeft Van Marwijk zijn favoriete elftal in zijn hoofd. Toch is het de komende weken nog maar de vraag of hij niet opnieuw moet gaan puzzelen.

Drenthe

Royston Drenthe is nog altijd de inzet van een miljoenenspel tussen vrijwel alle Europese topclubs. De middenvelder groeide op het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar uit tot een sensatie en staat sindsdien op alle lijstjes. Real Madrid en Chelsea hebben de beste papieren om Drenthe in te lijven.

Lange tijd schermde Feyenoord de talentvolle linkspoot af. Drenthe speelt in de toekomstplannen van de Rotterdammers een belangrijke rol. De club weet echter ook dat de huidige selectie kwalitatief in orde is, maar in de breedte weinig kan hebben. Met de verkoop van Drenthe genereert Feyenoord ongeveer 12 miljoen euro en voor dat bedrag kan de spelersgroep wat meer in balans worden gebracht.

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk hintte in die richting door aan te geven dat de verkoop van Drenthe niet langer onbespreekbaar is. "Wij denken daar over na", zei hij dit weekeinde.

Hofland

Tegen Liverpool werd Van Marwijk al direct met de kwetsbare spelergroep geconfronteerd. Kevin Hofland kreeg vrijdag een bal verkeerd op zijn voet en kon daardoor zondag niet spelen. De kwetsuur van de Limburger is niet ernstig, maar zijn vervanger Bahia heeft duidelijk minder niveau.

Dat verschil in kwaliteit is vrijwel door het hele elftal zichtbaar. Vooral in verdedigend en aanvallend opzicht heeft Van Marwijk niet veel keus. Roy Makaay is eigenlijk zijn enige spits, terwijl de jonge Jordy Buijs naast Bahia de enige verdedigende optie is als Ron Vlaar of Hofland door blessures of schorsingen niet kunnen spelen.

Kwaliteitsinjectie

Daarom wordt er inmiddels nagedacht over de rol van Drenthe, die zondagavond overigens wel de openingstreffer maakte. Hij is een groot talent en kan wellicht zelfs uitgroeien tot een volwaardig international. Op korte termijn lijkt een kwaliteitsinjectie de club echter verder te brengen.

Feyenoord toonde zondag wel aan dat het ook zonder eventuele versterkingen een belangrijke rol kan gaan spelen in de naderende competitie. De club heeft geen Europese verplichtingen dit seizoen en kan zich volledig richten op de eredivisie en de beker. Tegen Liverpool hield Feyenoord knap stand, al had de ploeg het geluk dat de Engelse topformatie niet heel scherp oogde. Voor Drenthe de 1-0 maakte, had Dirk Kuijt al een keer snoeihard de lat geraakt.

Prachtig

De 1-0 was wel een prachtig. Jonathan de Guzman verzond een wonderschone pass in de richting van de snelle Andwelé Slory, die in het vervolg de paal raakte. In de rebound schoot Drenthe raak. Steven Gerrard maakte daarna in de 72e minuut de gelijkmaker, op aangeven van invaller Ryan Babel. In de slotfase had Feyenoord nog kunnen winnen als Luigi Bruins een strafschop had benut. Net als Roy Makaay in het oefenduel met Chelsea verzuimde hij zijn ploeg een zege te schenken.

De Kuip maalde er nauwelijks om. Feyenoord liet zondag zien dat het in niets meer lijkt op het twijfelende elftal van vorig seizoen. Het positivisme dat daaruit voortvloeit geeft het publiek in Rotterdam het geloof op betere tijden.

Feyenoord - Liverpool