HEERENVEEN - Aan de zegereeks van Erben Wennemars in Thialf is voorlopig nog geen einde gekomen. Nadat de geboren Dalfsenaar vrijdag de 500 meter won, bleek hij een dag later tweemaal de snelste. Eerst zegevierde de schaatser van SponsorBingo Loterij op de tweede 500 meter, waarna hij ook op de 1000 meter alle concurrenten achter zich liet.

"Verwacht nou niet dat ik wereldkampioen zal worden op de 500 meter", sprak Wennemars nog vrijdag, na zijn eerste zege tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. Amper zestien uur later moest hij die uitspraak alweer terugnemen. "Als je een week voor de WK tweemaal een 500 meter wint, kan je ook wereldkampioen worden."


Erben Wennemars (links) is tweede geworden in het eindklassement, Japanner Joji Kato werd derde. In het midden had de winnaar, Wotherspoon moeten staan. Hij is geblesseerd.

Op de 500 meter lijken desondanks Jeremy Wotherspoon, die in Heerenveen een lichte rugblessure opliep en zich terugtrok voor de 1000 meter, en de onberekenbare Japanner Hiroyasu Shimizu betere winstkansen te hebben. Op de dubbele afstand staan drie Nederlanders klaar om de wereldtitel op te eisen.

'In mega-vorm'

In Thialf eindigde, achter de ontketende Erben Wennemars, Gerard van Velde tweede. Jan Bos eiste de bronzen medaille op. "Dit is supermooi voor het Nederlandse schaatsen", zei Van Velde. "Ik reed goed, maar Wennemars verkeert echt in mega-vorm."

Vrouwen

Bij de vrouwen eindigde Gretha Smit op het podium. De Rouveense schaatsster eindigde op de 3000 meter als derde (4.10,09). De achterstand op winnares Anni Friesinger was bijna vier tellen (4.06,57), Cindy Klassen werd tweede: 4.08,14. Smit lijkt daarmee vrijwel zeker van een ticket op de WK afstanden op de 3000 meter.

Ze wordt vergezeld door haar zus Jenita Hulzebosch-Smit (9e in 4.13,49) en Marja Vis (11e in 4.16,86). Renate Groenewold werd op de 3000 meter gediskwalificeerd, omdat ze haar opponente Claudia Pechstein hinderde bij de kruising. De rijdster van TVM vervolgde evenwel haar race en kwam tot overmaat van ramp ten val. Daarmee kreeg haar seizoen, waarin ze wordt geteisterd door ziekte en andere tegenslagen, een nieuw dieptepunt.

Instabiel

"Bij die wissel had ik het gevoel dat ik er nog langs kon", keek ze terug. "Dat bleek dus niet te lukken." De valpartij was beter te verklaren: "Ik schaatste de hele rit al instabiel. De laatste weken hebben teveel energie gekost", vertelde Groenewold, die onlangs kreeg te horen dat haar vader ernstig ziek is. "Ik moest mijn linkerbeen optillen voor die pion en zette mijn schaats verkeerd neer. En daar lag ik..."

Ondanks alle tegenslagen wil Groenewold volgende week toch de 1500 meter schaatsen in Berlijn. Ook al verwacht ze in Duitsland geen potten te breken. "Ik sta er niet goed voor", beseft ze. "Maar ik wil samen met de ploeg dit seizoen afsluiten. Het is belangrijk achter dit schaatsjaar een punt te zetten, vakantie te vieren en vervolgens met frisse moed opnieuw te beginnen."