BOEDAPEST - Kimi Raïkkönen is er in Hongarije niet in geslaagd om WK-leider Lewis Hamilton te verslaan. De Fin zette de jonge Brit de hele Grand Prix onder druk, maar Hamilton hield het hoofd koel en boekte een derde zege. De gestrafte wereldkampioen Fernando Alonso werd na een inhaalrace nog vierde.

De GP van Hongarije werd voor een keertje geen saaie optocht. Met dank aan de omstreden actie van Fernando Alonso en McLaren tijdens de kwalificatie op zaterdag. De gestrafte Spanjaard verloor zijn pole positie aan teamgenoot Lewis Hamilton, maar dat betekende niet dat de WK-leider rustig op de zege kon afstevenen.

Voordeel

De verschuiving van Alonso op de startgrid speelde namelijk ook in het voordeel van Kimi Raïkkönen. De Finse Ferrari-rijder schoof door naar de derde startplaats en stond daarmee net als Hamilton op de propere kant van de baan. Een belangrijk voordeel want Raïkkönen schoot bij de start meteen voorbij de BMW-Sauber van Nick Heidfeld.

Raïkkönen nestelde zich vervolgens in het spoor van Hamilton, maar de Brit inhalen lukte niet. Zelfs een licht gewijzigde pitstopstrategie en snelste rondetijd in de allerlaatste ronde, mocht niet baten voor Ferrari. Hamilton liet zich immers niet op foutjes betrappen, bezweek ook niet onder de druk en won zijn derde race van het seizoen.

Inhaalrace

Met Hamilton aan de leiding was het voor WK-concurrent Alonso heel belangrijk om zoveel mogelijk plaatsen te winnen en zijn achterstand op de Brit te verkleinen. De start van de Spanjaard was alvast geen succes. Alonso verloor in de beginfase twee plaatsen, maar schudde vervolgens twee mooie inhaalacties uit zijn mouw om zijn plaats terug te op eisen.

De wereldkampioen kwam daarna wel vast te zitten achter de Toyota van Ralf Schumacher. De McLaren van Alonso was duidelijk sneller, maar inhalen lukte niet. Pas tijdens de tweede ronde pitstops slaagde Alonso er in Schumacher te passeren.

Strategie

Zoals steeds speelden de tankbeurten in Hongarije een hele grote rol in de bepaling van de einduitslag. Enkele van de verrassende resultaten tijdens kwalificaties waren duidelijk toe te schrijven aan een andere strategie. Nico Rosberg kon zijn vierde plaats bijvoorbeeld niet vasthouden. Hij eindigde als zevende.

Een andere strategie is echte geen garantie voor succes. Felipe Massa koos bijvoorbeeld voor een heel late eerste pitstop in de hoop zo van de veertiende plaats weg te raken. De strategie van de Braziliaan leverde echter geen resultaat op. De Ferrari-rijder eindigde kansloos als dertiende.

Ook de aparte strategie van BMW-Sauber faalde bijna. Nick Heidfeld slaagde er na zijn laatste stop maar net in om Fernando Alonso voor te blijven. Teamgenoot Robert Kubica had minder geluk. De inhaalrace van de wereldkampioen eindigde dus tussen de beide BMW’s op de vierde plaats.

Sutil speelt mee

Het Spyker-team beleefde deze keer geen eenzame race. Adrian Sutil vocht een leuk gevecht uit met de beide Honda’s en slaagde er zelfs in voor Rubens Barrichello te eindigen. De Duitse Spyker-rijder werd zeventiende.

De eerste race van Sakon Yamamoto voor Spyker werd er eentje om snel te vergeten. De Japanner ging al vrij snel van de baan en wist de finish dus niet te bereiken.