BOEDAPEST - Fernando Alonso begint zondag niet vanaf poleposition aan de Grote Prijs van Hongarije. De internationale autosportbond FIA besloot de Formule 1-coureur van McLaren voor straf vijf plaatsen naar achteren te halen.

Ook de Italiaans Giancarlo Fisichella is vijf plaatsen teruggezet in de startrij voor de Grote Prijs van Hongarije.

Alonso hield zijn teamgenoot Lewis Hamilton vrij opzichtig op tijdens de kwalificatie, waardoor de Brit zijn, op dat moment snelste, tijd niet meer kon verdedigen.

De FIA maakte verder bekend dat McLaren-Mercedes zondag geen punten kan verdienen in de strijd om het constructeurskampioenschap. De internationale autosportbond riep teambaas Ron Dennis direct na de kwalificatie op het matje.

De wedstrijdleiding wilde het radioverkeer tussen het team en de regerend wereldkampioen beluisteren en vroeg Dennis om uitleg.

Schumacher

Alonso komt met zijn zesde startplek nog goed weg. Oud-coureur Michael Schumacher blokkeerde vorig jaar in Monaco de baan in de slotminuten van de kwalificatie, waardoor niemand zijn tijd meer kon verbeteren.

Schumacher werd toen teruggezet naar de laatste plaats van de startopstelling.

Hamilton begint door de straf voor Alonso vanaf poleposition, voor Nick Heidfeld, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, en Ralf Schumacher.

Sfeer

De sfeer binnen het McLaren-team zal er niet beter op geworden zijn na de Hongaarse kwalificatie. De psychologische oorlogsvoering tussen Alonso en Hamilton is al langer aan de gang. Zaterdag werd dat nog maar eens pijnlijk duidelijk.

Alonso mocht wegrijden na zijn bandenwissel, maar bleef nog even een tijdje staan, zodat Hamilton in tijdnood kwam.

Toen duidelijk werd dat Hamilton niet in staat was om zijn tijd te verbeteren, smeet McLaren-teambaas Ron Dennis woest zijn koptelefoon weg, duidelijk niet te spreken over de actie van zijn Spaanse pupil.

Wachten

Alonso zelf was zich van geen kwaad bewust. "Het team liet me even wachten", verklaarde hij. "We wilden er zeker van zijn dat we geen last zouden hebben van verkeer."

Hamilton zat er met een zuur gezicht naast, maar onthield zich van enig commentaar. "Vraag het team maar wat er gebeurde", bitste hij.

"Ik werd een aantal seconden opgehouden in de pits en die seconden kwam ik op de baan tekort om nog een snelle ronde te kunnen rijden."

Fisichella

Fisichella, de formule-1-rijder van Renault, werd ook teruggezet omdat hij zaterdag bij de kwalificaties de Japanse debutant van Spyker, Sakon Yamamoto, had gehinderd.

Fischella moet nu zondag van de dertiende in plaats van de achtste plek starten.