ROTTERDAM - De Nederlandse honkballers zijn op het World Port Tournament in Rotterdam hard onderuit gegaan. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn verloor met 11-0 van de Verenigde Staten, een team dat bestaat uit college-spelers. De stand was na acht innings bereikt.

Eenhoorn had al voor het toernooi gemeld dat hij het World Port Tournament wilde gebruiken om dingen uit te proberen.

Mede daarom voerde hij twee wijzigigen uit, ten opzichte van het team dat vrijdag Taiwan versloeg. Danny Rombley en Percy Isenia moesten hun plek afstaan aan respectievelijk Bryan Engelhardt en Vince Rooi.

Invloed

Of deze mutaties een negatieve invloed op Oranje hadden, is moeilijk in te schatten. Feit was wel dat de Amerikanen met veel gemak de punten binnen haalden.

De talenten uit het college-honkbal konden goed inschatten wat de startende werper Diegomar Markwell van plan was en noteerden zo de ene honkslag na de andere. Toen de Nederlandse ploeg ook nog wat fouten ging produceren (zo greep linksvelder Harvey Monte naast een hoge bal), was een grote nederlaag onvermijdbaar.

Lijden

Na twee innings stond Oranje reeds met 3-0 achter. In de vijfde slagbeurt verdubbelden de Amerikanen die marge, mede dankzij een homerun van Pedro Alvarez.

Toen Markwell in de zesde inning door bondscoach Eenhoorn uit zijn lijden werd verlost, had hij al tien hits te verwerken gehad. Ook zijn vervanger, Nick Stuifbergen, kreeg de ballen om zijn oren waardoor de eindstand best pijnlijk werd: 0-11.

Cuba

Dat Eenhoorn zijn startende werper toch zo lang op de heuvel hield, maakt duidelijk dat hij zijn andere werpers wilde sparen voor de komende duels. Zondag speelt Oranje tegen Cuba, een dag later volgt het duel met Japan.

Nederland bereidt zich in Rotterdam voor op het Europees kampioenschap, dat in september in Barcelona plaatsvindt. Op dat EK ligt één ticket naar de Olympische Spelen van Peking klaar. Gelukkig voor Oranje verschijnen er in Barcelona geen Amerikanen op het veld.