ALKMAAR - In afwachting van de uitspraak van drie lopende rechtszaken boekte AZ vrijdagavond in een armetierig duel met Roda JC een sportief succesje. Dankzij een treffer van Ali Elkhattabi werd de Limburgse nummer vier van de eredivisie met een minimaal verschil bedwongen: 1-0.

De zege was bij clubleiding en supporters van de thuisclub ondergeschikt aan de zaken die maandag op het programma staan. Al vroeg in de ochtend beslist de arbitragecommissie van de KNVB of de Alkmaarse club Henk van Stee als technisch directeur in dienst moet nemen. Later op de dag buigt de burgerrechter zich over de vraag of AZ verder mag gaan met de bouw van het stadion. Later deze maand vechten de geblesseerde doelman Oscar Moens en AZ bij de arbitragecommissie een belastingconflict uit.

Cruciaal

De uitspraak van de burgerrechter over het stadion lijkt van cruciaal belang voor de toekomst van de vereniging. Of het nu blufpoker is of niet, de puissant rijke voorzitter Dirk Scheringa zegt dat hij niet langer wil wachten met de bouw van het beoogde nieuwe onderkomen. Desnoods stelt hij zijn ambities bij en laat hij de beoogde subtopper verworden tot een goedwillend ploegje uit de eerste divisie.

Trainer Co Adriaanse ziet de juridische strijd met argusogen tegemoet. De oud-trainer van Ajax kwam om ooit met AZ aan de UEFA-beker deel te nemen. Hij zou het huidige seizoen gebruiken om zijn selectie te inventariseren. Daarna zou hij een ploeg samenstellen die de droom van de voorzitter in vervulling kon laten gaan.

Onrust

Bij onrust en onzekerheid is Adriaanse allerminst gebaat. Het kan bijna niet anders of de coach van AZ moet met enige jaloezie naar tegenstander Roda JC hebben gekeken. Waar de Alkmaarders bij aanvang van ieder seizoen luidruchtig dromen over een permanente stek in de subtop is de Limburgse club al jaren de enige club die buiten de traditionele topdrie nog wel eens een prijsje bij elkaar sprokkelt.

Ook onder de nieuwe trainer Wiljan Vloet bekleedt Roda JC weer een keurige vierde plaats in de eredivisie. Jammer is wel dat het voetbal vaak niet om aan te zien is. Zo ook tijdens de uitwedstrijd bij AZ. De Limburgers speelden uiterst afwachtend en waren slechts een keer dichtbij een doelpunt. De warrig leidende arbiter Buiting keurde in de negende minuut een doelpunt van Anastasiou af. De Griek zou doelman Theo Zwarthoed hebben geduwd.

Zonder te overtuigen domineerde AZ de wedstrijd. Jan Kromkamp miste in de 36e minuut de eerste kans van de thuisploeg op de openingstreffer. Ali Elkhattabi had in de 53e minuut meer succes en passeerde de kansloze doelman Bas Roorda van dichtbij. De treffer bleek voldoende voor de achtste zege van het seizoen. Nu maar afwachten of de club maandag het juridische steekspel ook in zijn voordeel beslist.