HEERENVEEN - De Nederlandse deelneemsters moeten op een uitschieter hopen, willen ze volgende week op de 500 en 1500 meter een WK-medaille veroveren. Tijdens de afsluiting van de wereldbeker, vrijdag in Heerenveen, eindigde de Oranje-afvaardiging op beide afstanden ver van het podium.

Op de 1500 meter was Renate Groenewold nog het dichtst bij de medailles. De schaatsster van TVM eindigde als zesde (2.00,41), op respectabele afstand van winnares Cindy Klassen: 1.57,70. "Het verschil is heel groot", beseft Groenewold. "En dat kan ik ook niet in een week overbruggen."

Groenewold beste Nederlandse

De winnares van het olympisch zilver (3000 meter in Salt Lake City) was verbaasd dat zij in Thialf beste Nederlandse was op de meter. Groenewold presteert dit seizoen namelijk allerminst op haar top. Ze sukkelt met haar gezondheid en kreeg onlangs te horen dat haar vader ernstig ziek is.

"Het zijn hectische weken geweest", vertelde de rijdster, die overwoog direct een punt achter haar seizoen te zetten. "Maar ik vind schaatsen leuk. Tijdens een training kan ik even mijn gedachten verzetten. Ook in Berlijn ga ik me geen extra druk opleggen. De afgelopen tijd heb ik geleerd dat het schaatsen ook maar betrekkelijk is."

Thomas achtste op 1500 meter

Annamarie Thomas eindigde op de 1500 meter achtste (2.00,88). Barbara de Loor - die deze week kreeg te horen dat haar contract bij DSB niet wordt verlengd - kwam tot een tijd van 2.01,02 (tiende) en bleef Marianne Timmer nipt voor: 2.01,21. Daarmee hebben Groenewold, Thomas en De Loor zich normaal gesproken geplaatst voor de WK afstanden. De commissie Topsport neemt zondag officieel een besluit.

Op de 500 meter wist zelfs geen enkele Nederlandse zich te scharen bij de eerste tien. Timmer kwam tot een tijd van 39,23 en was daarmee bijna een seconde langzamer dan winnares Monique Garbrecht-Enfeldt: 38,30. De Duitse schaatsster veroverde daarmee de wereldbeker op die afstand, omdat concurrente Catriona LeMay-Doan niet verder kwam dan de vierde plek.

Achter Timmer eindigde Andrea Nuyt als twaalfde (39,29). Marieke Wijsman zette een tijd neer van 39,36 en is daarmee dicht bij een ticket voor de WK afstanden. Yvonne Leever noteerde 39,70 (zestiende), Frouke Oonk kwam tot een tijd van 39.76. Die laatste prestatie leverde tenminste nog een overwinning op voor de Nederlandse vrouwen, maar dan wel in de B-groep.