ROTTERDAM - Feyenoord is vrijdag het Port of Rotterdam Tournament in De Kuip begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Porto.

Voor de Rotterdammers was het de tweede serieuze krachtmeting in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Vorige week speelde de ploeg van trainer Bert van Marwijk al met 1-1 gelijk tegen Chelsea.

Kansen

In dat duel had Feyenoord alle kans om te winnen. Chelsea kwam op gelijke hoogte door een persoonlijke fout van Theo Lucius, waarna Roy Makaay in de slotfase nog een strafschop miste.

Het duel tegen Porto verliep een stuk stroever. De Portugese kampioen is ongeveer net zo lang in training als Feyenoord.

Makaay

De competitie in het Zuid-Europese land begint in ieder geval in hetzelfde weekeinde als in Nederland. De Rotterdammers hadden het vooral in aanvallend opzicht moeilijk.

Makaay, die als diepste spits stond opgesteld, kreeg in de hele wedstrijd geen enkele kans op een doelpunt.

Bert van Marwijk

Van Marwijk heeft ook niet veel offensieve keuze. Op Makaay en pinchhitter Michael Mols na heeft de oefenmeester geen centrumaanvallers tot zijn beschikking.

Feyenoord hengelt nog altijd naar de diensten van Danny Koevermans van AZ, maakt hikt vooralsnog aan tegen de vraagprijs van zes miljoen euro.

Romeo Castelen

Door het vertrek van Romeo Castelen is ook de bezetting aan de zijkanten dun. Tegen Porto speelde Feyenoord met Andwelé Slory als tweede spits naast Makaay.

Diego Biseswar en de nog geblesseerde Tim Vincken zijn de enige alternatieven voor een plaats op de flank. Nicky Hofs had een aanvallende rol op het middenveld en sloot consequent aan bij Makaay.

Basisopstelling

Feyenoord speelde vrijdagavond voor een groot deel in de beoogde basisopstelling. Alleen de Canadees Jonathan de Guzman zat vanwege een lichte blessure niet bij de selectie.

Royston Drenthe voetbalde links op het middenveld. Het is nog de vraag of hij blijft. Chelsea en ook Real Madrid dingen nog steeds naar zijn hand.

De gewilde middenvelder kon vrijdagavond overigens niet aantonen waarom hij meer dan 12 miljoen - het bod van Real dat door Feyenoord is geweigerd - waard zou zijn.

Gezapig

Het duel tegen FC Porto was weinig verheffend. In de eerste helft slaagden beide ploegen er niet in om een fatsoenlijke aanval op te zetten.

Porto had de beste kans, al had keeper Henk Timmer vlak voor de pauze weinig moeite met het kopballetje van de Argentijn Lisandro. De zachte kopstoot was het enige aanvallende hoogtepunt.

Tempo

In de tweede helft ging het tempo omhoog en kregen de ploegen wat meer kansen op de openingstreffer.

Feyenoord had in de 55e minuut pech dat Kevin Hofland een goede vrije trap van Giovanni van Bronckhorst op de lat kopte.

Hofland scoorde ook tegen Chelsea al met het hoofd. In de 80e minuut viel de centrale verdediger geblesseerd uit.

Dirk Kuijt

Feyenoord komt zondag opnieuw in actie. Dan staat het duel tegen Liverpool op het programma. Bij de Engelse club speelt voormalig Feyenoorder Dirk Kuijt.