NOORDWIJKERHOUT - Theo de Rooij heeft in overleg met de Rabobank besloten terug te treden als algemeen directeur van Rabo Wielerploegen BV.

Na de teleurstellingen in de Ronde van Frankrijk wil De Rooij de tijd en rust nemen om zich op de toekomst te beraden. Dit is vrijdag bekendgemaakt.

Afscheid

"Dit afscheid valt mij zwaar, heel erg zwaar", reageerde De Rooij. "De ploeg, dat is mijn lust en mijn leven. Maar ik zag geen andere keuze."

De Rooij nam tijdens de Tour het besluit om geletruidrager Michael Rasmussen uit de wedstrijd te halen, omdat de Deen had gelogen over zijn verblijfplaats in juni.

Vraagtekens

Hoewel De Rooij de beslissing nam in overleg met de directie van de Rabobank, riep zijn handelwijze bij verschillende mensen de nodige vraagtekens op.

De sponsor liet vlak na de Tour weten een onderzoek te doen naar de gang van zaken tijdens de Ronde van Frankrijk.

Peter Vogelzang

Peter Vogelzang, oud-korpschef van de Regiopolitie Utrecht en chef de mission bij de Olympische Spelen in Athene 2004, werd vrijdag aangesteld om dit onderzoek te leiden.

Het is de bedoeling dat het onderzoek in oktober wordt afgerond. De Rooij besloot de bevindingen van Vogelzang echter niet meer af te wachten.

Rasmussen

Voordat De Rooij Rasmussen uit de Tour zette wierp hij zich aanvankelijk op als verdediger van de Deen. Op de rustdag van de Tour kwam de renner onder vuur te liggen wegens de waarschuwingen die hij had gekregen van de internationale wielrenunie UCI.

De Rooij liet toen ten overstaan van de wereldpers weten dat de klassementsleider niets te verwijten viel.

Teleurstelling

Een aantal dagen later besloot hij Rasmussen echter uit de ronde te halen, nadat hem te oren was gekomen dat de renner in juni in Italië was gesignaleerd.

Rasmussen had tot dan toe steeds volgehouden in die periode in Mexico te zijn geweest. De aftocht van Rasmussen was een zware teleurstelling voor De Rooij.

Carrière

De Rooij begon na een carrière als wielerprof van elf jaar als ploegleider bij het team van Peter Post. Daarna stapte hij over naar de ploeg van Jan Raas.

Sinds de oprichting van het Rabo Wielerplan in oktober 1995 was hij betrokken bij de Rabo Wielerploegen. Hij volgde in 2003 Raas op als manager.

Algemeen directeur

De Rooij werd een jaar later benoemd als algemeen directeur.

Onder zijn leiding boekte de ploeg vele zeges, waaronder zes wereldtitels, 81 nationale titels, tien WB-zeges en 27 etappezeges in de drie grote ronden.