SNEEK - Het skûtsje van Sneek is vrijdag kampioen SKS skûtsjesilen 2007 geworden. De Sneker Pan ging steeds al aan kop in het algemeen klassement.

Het skûtsje d' Halve Maen van Drachten, met debuterend schipper Jitze Mink, behaalde de dagoverwinning. De veertien skûtsjes bonden de afgelopen twee weken de strijd met elkaar aan op de Friese wateren.

Zwaar

De Sneker platbodem had het vrijdag tijdens de laatste traditionele zeilwedstrijd op het Sneekermeer moeilijk. Van een vierde plaats bij de start zakte het schip later in de wedstrijd naar een achtste plaats.

Toch slaagde het skûtsje erin om de eerste plaats in het klassement te behouden. Sneek won eerder twee wedstrijden.

Winnaars

Grote concurrent van Sneek in het algemeen klassement was Grou. De strijd ging daarbij tussen twee neven, die beide Douwe Visser heten. Grou kwam vrijdag als elfde over de finish.

In het algemeen klassement eindigde Pieter Brouwer van Heerenveen op de tweede plaats. Jitze Mink met d'Halve Maen veroverde de derde plaats. Schipper Douwe Visser van Sneek won de titel, met daarbij horend de eeuwige roem, al vier keer eerder.

Wind

De wind was dit jaar tijdens drie wedstrijden zo hard dat die moesten worden afgelast. Dat was meer dan twintig jaar geleden voor het laatst voorgevallen.