BOEDAPEST - Wereldkampioen Fernando Alonso toonde zich de snelste rijder tijdens de eerste vrije oefenritten voor de GP van Hongarije. De Spanjaard hield makkelijk de Renault van Heikki Kovalainen en WK-leider Lewis Hamilton achter zich.

Robert Kubica toonde zich in Hongarije verrassend de snelste tijdens de ochtendsessie, maar kon zijn prestatie niet herhalen in de namiddag. De Poolse BMW-Sauber coureur zakte weg naar de tiende plaats op een bijna een volle seconde van wereldkampioen Alonso.

Grens

De Spaanse wereldkampioen was de enige rijder die er op vrijdag in slaagde om onder de magische grens van 1 minuut en 21 seconden te blijven. Alonso had slechts 1:20.919 nodig voor een rondje Hungaroring. Daarmee was hij bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot en WK-leider Lewis Hamilton.

Renault-rijder Heikki Kovalainen nestelde zich verrassend tussen de beide McLarens op de tweede plaats. Ook Nico Rosberg presteerde verbazend sterk in zijn Williams-Toyota. De jonge Duitser werd vierde en hield daarmee de BMW van Nick Heidfeld en Ferrari's van Kimi Raïkkönen en Felipe Massa achter zich.

Te traag

De Japanse nieuwkomer van Spyker kon niet voor een verrassing zorgen. Sako Yamamoto was zoals verwacht de traagste rijder. De Japanse vervanger van Christijan Albers bleek echter nog trager dan verwacht. Yamamoto was maar liefst meer dan 2,5 seconde trager dan teamgenoot Adrian Sutil.