AMSTERDAM - Jelena Jankovic is verrassend uitgeschakeld in het toernooi van San Diego. Op het Amerikaanse hardcourt moest de als tweede geplaatste Servische haar meerdere erkennen in Maria Kirilenko.

In de beslissende set was de Russische agressiever dan Jankovic en won met 7-5. De eerste set was al met 6-2 naar Kirilenko gegaan. Jankovic pakte de tweede set: 6-3.

De nummer 42 van de wereldranglijst had geen enkel ontzag voor Jankovic en plaatste in de beslissende set tot tweemaal toe een break. De Servische wist de service van haar tegenstandster maar een keer breken en verloor de set met 7-5.

De speelsters speelden in hun loopbaan tweemaal eerder tegen elkaar. Jankovic trok toen beide keren aan het langste eind.

Bartoli

De als vijfde geplaatste Marion Bartoli, vorige maand nog verliezend finalist op Wimbledon, en Martini Hingis, zevende op de plaatsinglijst, konden na de derde ronde hun spullen pakken. Bartoli moest de winst aan de Russische Elena Dementieva laten: 6-4, 7-5.

Hingis, die eerder verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Michaëlla Krajicek, verloor van haar Zwitserse landgenote Patty Schnyder: 6-1, 6-7 (4), 6-3.

Sharapova

Maria Sharapova, als eerste geplaatst, liet zich niet verrassen en verzekerde zich van een plaats in de kwartfinale. De Russische was in twee sets veel te sterk voor Tatiana Golovin uit Frankrijk: 6-0, 6-3. Ook Anna Chakvetadze (3), 6-4, 6-4 tegen Ai Sugiyama, en Venus Williams (10), 6-0, 6-3 tegen Daniela Hantuchova, bereikten de volgende ronde.