AMSTERDAM - Robin Haase is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van het ATP-toernooI in Washington. De 20-jarige Nederlander verloor in een spannende partij nipt van Marat Safin.

De als derde geplaatste Rus trok na bijna twee uur en drie kwartier spelen aan het langste eind: 7-5, 6-7 (2), 7-5. In de volgende ronde stuit Safin op Gael Monfils uit Frankrijk.

Het was de eerste keer dat Haase tegen de voormalig nummer een van de wereld Safin speelde. Groot was het kwaliteitsverschil tussen de twee echter niet. Haase, nu 104e op de wereldranglijst, is de afgelopen weken goed in vorm en komt maandag zeer waarschijnlijk de top 100 binnen. Hij liet zich tegen Safin, 22e van de wereld, van zijn beste kant zien.

Ervaring

De hele wedstrijd waren de twee aan elkaar gewaagd, maar Safin kon op de beslissende momenten terugvallen op zijn ervaring. De 27-jarige Rus zorgde voor veel druk op de service van Haase en kreeg maar liefst 24 breakkansen, tegenover zes voor de Nederlander. Safin had de mogelijkheden om de partij snel te beslissen, maar benutte maar vier kansen.

Haase verzuimde echter om te profiteren van de slordigheden van zijn tegenstander en was zowel aan het einde van de eerste als de derde set niet scherp genoeg. Hierdoor moest hij deze sets tweemaal met 7-5 aan Safin laten. Tussendoor won Haase nog wel op overtuigende wijze de tiebreak in de tweede set: 7-2.