AMSTERDAM - Ajax heeft donderdagavond de eerste ontmoeting op het Amsterdam Tournament gewonnen. De club versloeg Atletico Madrid met 2-0. Gabri en Wesley Sneijder zorgden voor de doelpunten.

Arsenal boekte eveneens een zege. De Engelse club bleef Lazio Roma de baas. Ajax en Arsenal staan zaterdagavond tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA.

In de gewonnen eerste wedstrijd op het Amsterdam Tournament tegen Atletico Madrid tankte Ajax eindelijk een beetje zelfvertrouwen voor de komende twee duels in de voorronde van de Champions League.

Enigszins zorgwekkend blijft dat de selectie van Amsterdamse club twee weken voor de eerste belangrijke Europese ontmoeting nog steeds niet helemaal compleet is.

In het teken

Bij Ajax staat de gehele voorbereiding al alles in het teken van de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De club belandt nog dieper in de rode cijfers wanneer het net als vorig jaar in de voorronde van de Champions League strandt.

Ajax, dat het vorige boekjaar al meer dan 10 miljoen euro tekort kwam, weet vrijdagmiddag tegen wie het op 14 augustus voor de eerste keer moet aantreden. De beleidsmakers van de Amsterdamse vereniging hebben nog amper twee weken de tijd om de selectie helemaal op orde te brengen.

Davids

Grootste probleem voor trainer Henk ten Cate is de beenbreuk van Edgar Davids. De oefenmeester gebruikte Urby Emanuelson tegen Atletico Madrid als linkshalf. Het gevolg van die beslissing was dat de rechtsbenige Jurgen Colin als linksback moest aantreden.

Ten Cate kan normaal gesproken Robert Schilder, Jan Vertonghen en Laurent Delorge ook nog voor de linkerflank gebruiken. Het drietal ontbrak echter net als de nieuwe Spaanse spits Urzaiz wegens lichte blessures.

Aanval

Het tweede probleem voor Ten Cate ligt links in de aanval. Leonardo, Nicolae Mitea en Edgar Manucharyan zijn nog steeds geblesseerd.

De arbitragecommissie van de KNVB buigt zich pas maandag over de kwestie of Luis Suarez zijn huidige werkgever FC Groningen voor Ajax mag verruilen.

Spitsen

Bij gebrek aan linkeraanvallers acteerde Ajax tegen Atletico Madrid met slechts twee spitsen. Klaas-Jan Huntelaar kreeg in de eerste helft hulp van Kennedy Bakircioglu, die zich als een aanwinst aan het Amsterdamse publiek presenteerde.

De Zweed moest in de rust plaats maken voor Dennis Rommedahl, de tweede keus voor de positie rechts in de aanval.

Risico

Trainer Ten Cate nam met het oog op de nakende ontmoetingen in de voorronde van de Champions League geen enkel risico met Jaap Stam en Klaas-Jan Huntelaar. Beide spelers mochten vroegtijdig naar de kant.

Ajax dankte de zege aan een kopbal van Gabri in de 47e minuut en een prachtige treffer van Wesley Sneijder in de 59e minuut. De kleine middenvelder liet weer eens zien waarom Valencia maar liefst 16 miljoen euro voor hem over had.

Minpuntje was de rode kaart die Gabri in de slotminuut wegens een elleboogstoot kreeg.

Waarde

Atletico Madrid hechtte weinig waarde aan de uitslag. De club investeerde de afgelopen zomer voor bijna tachtig miljoen euro in nieuwe spelers.

Aanwinsten Forlan en Reyes kwamen tegen Ajax nog niet in actie. Nieuwelingen Simao en Luis Garcia verlieten pas na rust de spelersbank.

Glans

Jammer genoeg voor de slechts 15.000 toeschouwers in de ArenA acteerden Arsenal en Lazio Roma eerder op de avond ook niet in de beste samenstelling.

Het kan bijna niet anders of de organisatoren van het Amsterdam Tournament zullen zich de komende weken in een evaluatie buigen over de vraag hoe ze het toernooi weer van enige glans kunnen voorzien.