BOEDAPEST - Sakon Yamamoto hoopt het Nederlandse Spyker F1-team aan zijn eerste WK-punten te kunnen helpen. De Japanner werd vorige week benoemd tot de definitieve vervanger van Christijan Albers, die wegens een betalingsachterstand van een van zijn sponsors aan de kant werd gezet, en zal de laatste zeven races van het seizoen voor Spyker F1 in actie komen.

"Het telefoontje van Spyker kwam als een grote verrassing", zei Yamamoto donderdag. "Natuurlijk ben ik enorm blij om weer Formule 1 te kunnen rijden. Het is alweer enkele maanden geleden, maar ik verwacht geen problemen."

Yamamoto reed vorig jaar ook al de laatste zeven races van het seizoen. Hij werd door de teamleiding van Super Aguri naast landgenoot Takuma Sato gezet, maar kon geen moment indruk maken. Yamamoto blonk uit in vroegtijdig uitvallen en het missen van snelheid ten opzichte van zijn teamgenoot.

Portemonnee

Hoewel Yamamoto nog geen meter in de Spyker F1-bolide heeft gereden, heeft hij goede hoop dat het allemaal vlekkeloos zal verlopen. "Mijn doel is om zoveel mogelijk races te finishen en Spyker F1 aan haar eerste punten te helpen." Het lijkt er echter op dat Adrian Sutil de komende races de kar zal moeten trekken voor het team.

De Duitse debutant gaf eerder al aan dat hij liever een teamgenoot heeft die hem qua snelheid kan uitdagen, dan een rijder die slechts gekozen is vanwege zijn uitpuilende portemonnee. Het is te hopen voor Sutil, dat Yamamoto de formule 1-wereld nu wel kan verrassen.

Alonso

McLaren-coureur Fernando Alonso hoopt komend weekeinde in Hongarije zijn tweede achtereenvolgende Grote Prijs te kunnen winnen, en zo aan de leiding te komen in het rijdersklassement. De tweevoudig wereldkampioen staat momenteel tweede in de stand om de wereldtitel met 68 punten, twee punten achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

"Het was fantastisch om twee weken terug de Grote Prijs van Europa te kunnen winnen", zei Alonso donderdag. "Ik hoop komend weekeinde die prestatie te kunnen evenaren."

De Spanjaard is bezig aan een goed eerste seizoen bij het team van McLaren, maar staat dit jaar in de schaduw van de Britse sensatie Lewis Hamilton, die het kampioenschap domineert. Alonso kan met een zege in Hongarije echter de koppositie in het klassement overnemen.

Herinneringen

Voor Alonso is de Hungaroring, het circuit nabij Boedapest, een speciale plek. In 2003 won hij daar zijn eerste race en werd daarmee de jongste coureur die een Grote Prijs op zijn naam heeft geschreven.

"Ik bewaar goede herinneringen aan de Hungaroring", liet de coureur uit Oviedo weten. "Vorig jaar had ik alleen een mindere race hier. Door een tijdstraf moest ik de race vanaf de vijftiende plek beginnen. Ik wist me vervolgens nog wel naar de leiding te vechten, maar viel daarna uit. Ik verwacht dit jaar wel een goede race te hebben, want de McLaren doet het dit jaar goed op dit soort circuits."

Vorig jaar werd de race in Hongarije gewonnen door Jenson Button.