AMSTERDAM - Achter de donkere glazen van zijn zonnebril vocht hij tegen de tranen. Het was een ongelijke strijd.

Polsstokhoogspringer Rens Blom besloot woensdag op de Dam in Amsterdam dat hij zijn wereldtitel van 2005 over enkele weken in Osaka niet zal verdedigen. De 30-jarige Limburger ondervindt te veel hinder van een ontsteking aan de achillespees van zijn afzetbeen.

Blom was woensdag de hoofdattractie van de door zijn sponsor DSM georganiseerde Pole Vault Challenge, een internationale wedstrijd, midden op de Dam. Toen de lat op 5,40 meter werd gelegd, maakte Blom zich klaar voor zijn eerste sprong.

Hij maakte de poging niet eens af. Zichtbaar aangedaan legde de nationale recordhouder aan het publiek uit dat hij te geblesseerd was om te springen.

Geen WK

Na een onderhoud met zijn trainers Marc Osenberg en Georges Friant volgde de volgende onheilstijding in kleine kring: geen WK in Osaka. Zwaar geëmotioneerd gaf hij aan dat het gezien de blessure en de gebrekkige voorbereiding geen zin heeft in Japan aan de start te verschijnen.

"Ik heb al een week niet kunnen trainen en als daar nog een rustperiode bijkomt, heb ik geen gelegenheid om me voldoende voor te bereiden. Ik wil mijn titel op een goede manier kunnen verdedigen. Doel in Osaka was de finale halen en daarmee vroegtijdig olympische kwalificatie afdwingen. Dat had me een gelukkig mens gemaakt. Het is helaas niet zo."

Dramatisch

Blom deed er de laatste weken alles aan om op tijd fit te zijn. De Limburger wilde heel graag naar Osaka om zijn titel te verdedigen. "Ik geef mijn hart en ziel aan deze sport, werk heel hard, maar het gaat gewoon niet", klonk het zachtjes. "Dit is heel moeilijk voor me. Ik wil na mijn carrière ook nog kunnen lopen, al klinkt dat misschien wel iets te dramatisch."

Blom heeft intussen weinig plezier beleefd aan zijn grote succes op een stormachtige augustusavond, twee jaar geleden in Helsinki. Daar ging hij tussen de hoosbuien en windvlagen door als enige over een hoogte van 5,80 meter en veroverde hij als eerste Nederlandse baanatleet de wereldtitel. In 2006 ging het echter mis. Hij beëindigde al vroeg zijn buitenseizoen, ook wegens klachten aan de achillespezen.

Operatie

Met het oog op 2007 onderging hij een operatie. Het herstel verliep vlot en de Limburger maakte zich op voor een nieuw seizoen op het hoogste niveau. Maar ook dit jaar lukte het hem niet te excelleren. Alleen bij de FBK Games in Hengelo, eind mei, sprong hij zonder pijn. In juni, voorafgaand aan de Europa Cup, voelde hij weer pijn aan de achillespees.

Het bleek uiteindelijk om een forse ontsteking te gaan. "Het enige positieve nieuws is dat de pees niet kapot is. Niemand kent de oorzaak van deze blessure." Blom kwam dit seizoen niet hoger dan 5,60 meter. Vorige week in Monaco was 5,50 meter het tegenvallende resultaat. Daags erna kon hij amper lopen.

Osenberg

Woensdag viel in Amsterdam de definitieve beslissing en daar had hij de hulp van Osenberg hard bij nodig. De Duitser hield hem voor dat het absoluut niet gezond was om door te gaan. Toen hij die spiegel kreeg voorgehouden, was het voor Blom ook eindelijk duidelijk. "Dan moet je het niet verder forceren. Misschien is Marc verstandiger dan ik."

Met de Olympische Spelen in Peking in het verschiet, is het besluit van Blom logisch. "Ik wil in de winter een goede voorbereiding kunnen doen en in 2008 fit aan de start staan. Peking is iets belangrijker dan de WK. Ik geef ook niet op. Mijn tijd is nog niet voorbij", keek de Limburger met natte ogen vooruit. "Ik hoop dat in Peking te laten zien."

Bekijk de video van Campus.tv