WOKING - Ferrari won de Grand Prix van Australië dit seizoen met een illegale wagen. Met die beschuldiging gaat McLaren in de tegenaanval nadat Ferrari en de FIA besloten de vrijspraak van het Britse team door de mondiale motorsportraad in de spionagezaak rond Ferrari-ingenieur Stepney aan te vechten.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3687 "De reputatie van McLaren werd de voorbije weken meerdere keren besmeurd door valse beschuldigingen van Ferrari", stelt McLaren-baas Ron Dennis in een brief naar de voorzitter van ACI-CSAI. De Italiaanse autosportfederatie koos namelijk de kant van Ferrari en eist samen met de FIA dat het Britse team alsnog wordt bestraft voor diefstal van vertrouwelijke informatie.

Verklikkers

McLaren ontkent niet dat hun ontwerper door voormalig Ferrari-ingenieur Nigel Stepney op de hoogte werd gebracht van enkele illegale onderdelen op de nieuwe Ferrari. Ron Dennis verdedigt de actie van de Britse ingenieur zelfs.

"Zonder mijnheer Stepney hadden we nooit kennis gehad van deze illegale onderdelen. Voor zover we weten gebruikte Ferrari de illegale bodemplaat tijdens de eerste race in Australië en zonder ons ingrijpen hadden ze ook de rest van het seizoen met deze illegale wagen willen rijden."

"Het is in het belang van de sport dat verklikkers illegale technologie doorspelen aan de concurrentie. Zo houden we de sport zuiver. Maar dat kan enkel wanneer hun identiteit geheim blijft," verdedigt Dennis de actie van Stepney.

Eigen houtje

Intussen draait de hele zaak niet langer om de illegale bodemplaat. McLaren ontwerper Coughlan kreeg na de start van het seizoen ook nog andere informatie over de F1-wagen van Ferrari in zijn bezit. Volgens het Italiaanse team heeft hun Britse concurrent die ook gebruikt om hun nieuwe McLaren te verbeteren.

Ron Dennis houdt echter vol dat Coughlan in deze zaak op eigen houtje handelde en het team geen Ferrari-technologie gebruikt in hun wagen. Een mening die de mondiale motorsportraad, na uitgebreid onderzoek, deelt. Ferrari en de internationale automobielfederatie FIA kondigde intussen aan in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Verzoening

McLaren hoopt dat Ferrari alsnog van verdere acties besluit af te zien en stelt een verzoening voor.

"De Formule 1 beleeft op sportief vlak een fantastisch seizoen. Het zou zonde zijn om dat te laten verpesten door twee ingenieurs die op eigen houtje handelden en met bedoelingen die niks meer met Ferrari of McLaren te maken hadden."