AMSTERDAM - Alexandre Vinokourov is met onmiddellijke ingang ontslagen door de teamleiding van Astana. De Kazachse ploeg besloot de kopman maandag de deur te wijzen nadat het officieel werd ingelicht over het resultaat van de contra-expertise van de dopingtest van 'Vino' uit de Tour de France.

Deze bleek eveneens 'niet negatief' te zijn, laat de ploeg weten.

Positief

Vinokourov leverde negen dagen geleden in de Tour een positieve dopingtest af na afloop van de door hem gewonnen tijdrit over 54 kilometer van Albi naar Albi. De 33-jarige Tourfavoriet verliet direct na de bekendmaking van het bericht met zijn volledige ploeg de Ronde van Frankrijk.

Later werden er opnieuw verschillende groepen rode bloedlichaampjes in zijn bloedsomloop aangetroffen bij een dopingtest na afloop van de tweede Pyreneeënrit, die hij ook op zijn naam schreef. Dit duidt op het gebruik van bloeddoping.

Terugkeer

'Vino' was op het moment van zijn uitsluiting bezig aan een opmerkelijke terugkeer in het klassement van de Tour. Hij leek kansloos voor de eindzege nadat hij in de vijfde etappe zwaar ten val was gekomen.

Na zijn winst in de eerste tijdrit, zakte hij een dag later zwaar door de mand en verloor ongeveer een halfuur op de toenmalige geletruidrager Michael Rasmussen. De volgende dag won hij weer op indrukwekkende wijze de volgende etappe.