ROTTERDAM - In de jacht op het enige overgebleven prijsje van het seizoen boekte Feyenoord woensdagavond cijfermatig een succesje. Dankzij de bekerzege op het bezoekende Vitesse (3-1) verzekerde de club zich van een ticket voor de halve finale tegen aartsrivaal Ajax. Het is te hopen voor de Rotterdammers dat dan opnieuw een aanvaller de vele mankementen in de defensie weet te compenseren.

In het duel met het tegen degradatie en een faillissement vechtende Vitesse was Van Persie weer eens de grote man. Juist op het moment dat de bezoekers voorzichtig durfden te dromen van een stuntje, zette het definitief doorgebroken talent de kwartfinale van het nationale bekertoernooi met treffers in 60e en 65e minuut naar zijn hand. Daarmee was de tegenstand gebroken en de uiteindelijke zege een feit.

Zeef

Nog voor de opleving van Van Persie werd echter weer duidelijk waar het dit seizoen aan schort bij Feyenoord. De Rotterdammers, uitgeschakeld in de Champions League en ver weg van de landstitel, scoren dit seizoen meer dan voorgaande jaren. Ze krijgen echter ook veel meer treffers tegen. Aan goede aanvallers geen gebrek in Rotterdam. Van Hooijdonk (als hij inderdaad blijft), Buffel, Van Persie, Kalou, Bombarda, Leonardo, Lurling en Smolerek krijgen volgend jaar zelfs nog gezelschap van Dirk Kuijt.

Feyenoord zou er echter verstandig aan doen een of bij voorkeur twee of drie betrouwbare verdedigers te halen. Zelfs Vitesse, na De Graafschap en FC Zwolle de slechts scorende eredivisionist, legde de zwakke plek in de Rotterdamse ploeg af en toe genadeloos bloot.

Van Persie

Feyenoord begon zoals zo vaak dit seizoen uitstekend. Kalou dribbelde al in de derde minuut naar de openingstreffer en Van Persie was een plaag voor de gehele Arnhemse defensie. Toch duurde het tot de zestigste minuut voordat een aanvankelijk superieur Feyenoord via twee treffers van Van Persie afstand nam.

De Rotterdammers vielen ver terug nadat Bob Peeters, pas goed voor twee competitietreffers, in de 26e minuut profiteerde van een misverstand in defensie van de thuisploeg. Hij mocht na een hoekschoep geheel vrijstaand raakschieten. Na de gelijkmaker werd duidelijk dat Feyenoord een gebrek heeft aan goede verdedigers.

Plaatsvervangers

Emerton is van nature geen rechtsback en moet ook nog eens vaak een middenvelder vervangen. Tegen Vitesse verving hij de zieke Pardo. Kees van Wonderen (33) is opbouwend sterk maar wordt steeds kwetsbaarder in de duels. Gerard de Nooijer kan af en toe niet verbloemen dat hij bij Heerenveen op de bank zat en de trage Paauwe speelt met zichtbare tegenzin linksback. Van Marwijk heeft weinig alternatieven. Rzasa is afgeschreven en Van Haaren chronisch geblesseerd. Alleen de van een blessure terugkomende Song kan zoals in de tweede helft als rechtsback functioneren.

Wil Feyenoord volgend jaar eindelijk zich eindelijk eens echt mengen in de strijd om de landstitel, dan lijkt de komst van bij voorkeur meer dan een verdediger noodzakelijk. Tot zover moeten de Rotterdammers zich richten op de enige twee overgebleven doelen van dit seizoen: de strijd om de tweede plaats en de nationale beker. Met een betere verdediging had Feyenoord waarschijnlijk dit seizoen al om een echte prijs kunnen strijden.