KOPENHAGEN - Alle sportbonden, olympische organisaties en regeringen hebben woensdag unaniem de wereldwijde antidopingcode aanvaard. Dat gebeurde tijdens een conferentie van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) in Kopenhagen.

De code behelst een uniforme aanpak in de strijd tegen doping. Meest in het oog springende maatregel is dat elke atleet die wordt betrapt op dopinggebruik, in principe een schorsing van twee jaar krijgt opgelegd. Ook is een allesomvattende lijst van verboden middelen in de code opgenomen.

Stukje papier

"Deze verklaring mag dan een stukje papier zijn, de tekst is goud waard", zei een glunderende Deense minister van Sport Mikkelsen. "We hebben een eensgezind front gevormd tegen de bedriegers in de sport. Hun leven wordt vanaf nu een stuk moeilijker."

Rogge

Ook IOC-voorzitter Jacques Rogge toonde zich ingenomen met de unanieme instemming. "Dit is een vreugdevolle dag. De toekomst zal leren of deze dag ons ook een dienst heeft bewezen in de strijd tegen doping", zei de Belg.

Rogge had maandag op de conferentie nog met sancties gedreigd voor landen die zich niet achter de nieuwe dopingafspraken zouden scharen. Die landen hoefden zich niet meer te melden voor de organisatie van de Olympische Spelen, waarschuwde Rogge.

Nederland

Meer dan duizend vertegenwoordigers van regeringen, sportfederaties en olympische comités uit de hele wereld waren aanwezig op de conferentie in Kopenhagen. Meteen al ondertekenden regeringen een verklaring dat ze de antidopingcode omhelzen. Nederland hoorde daar nog niet bij. Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport zal de code later van haar handtekening voorzien. "Zij vindt het document zo belangrijk, dat ze het eerst grondig wil lezen", zei haar woordvoerder. "Maar leg dit niet uit als een voorbehoud. Nederland stemt in met de code."