AMSTERDAM - Aleksandr Vinokoerov is betrapt op het gebruik van dope. Dat heeft zijn ploeg Astana dinsdag bevestigd. De Kazach is na de tijdrit van zaterdag, die hij op indrukwekkende wijze winnend afsloot, gepakt. Volgens diverse bronnen gaat het om bloeddoping.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3177 De Astana-ploeg heeft inmiddels aangegeven dat het de Tour - op verzoek van de organistie van de ronde, verlaat. Astana heeft de renner, voorafgaand aan de Tour nog één van de favorieten, inmiddels met directe ingang geschorst.

Bloeddoping

Bij de Kazach zouden twee soorten rode bloedlichaampjes zijn gevonden, wat kan duiden op het gebruik van bloeddoping.

Vinokoerov reed in de bergetappe (14e rit) na de tijdrit erg slecht en verspeelde bijna een half uur op etappewinnaar Alberto Contador. Maandag reed hij weer fantastisch en won hij de rit. Vinokoerov zou direct voor de tijdrit op zaterdag een bloedtransfusie hebben ondergaan. Volgens de Franse krant L'Equipe zijn daarvan in zijn bloed sporen gevonden. Het zou gaan om bloed van een ander persoon met dezelfde bloedgroep.

Foto: Bart Solinger | Astana bij de bloedbank

UCI-president Pat McQuaid wilde nog niet vooruitlopen op de eventueel te nemen stappen. "Ik kan niets zeggen tot het resultaat van de contra-expertise bekend is", aldus de hoogste wielerbaas.

Ferrari

Vinokoerov was voorafgaand aan de Tour al omstreden door zijn samenwerking met de omstreden Italiaanse sportarts Michele Ferrari. Bovendien zou hij behoren tot een groepje renners dat 'men in black' wordt genoemd; renners die trainen in onherkenbare kleding om op die manier te ontkomen aan 'out-of-competition'-controles.

Als Vinokoerov ook postitief blijkt na de contra-expertise is hij de derde renner die wordt betrapt op het gebruik van bloeddope. In 2004 gingen de Amerikaan Tyler Hamilton en de Spanjaard Santi Perez hem voor.

Astana uit Tour