ROTTERDAM - FC Utrecht heeft zich als eerste club geplaatst voor de halve finales van het toernooi om de Amstel Cup, waarin PSV of Heerenveen de tegenstander wordt. Op Woudestein werd Excelsior dinsdagavond met 3-1 verslagen.

Op de overwinning viel niets af te dingen. FC Utrecht was op alle fronten de meerdere van Excelsior, dat in beide competitieduels nog een gelijkspel afdwong. De laatste weken zoeken de Kralingers echter amechtig naar de vorm van het begin van het seizoen, terwijl FC Utrecht na de winst op Ajax blaakt van zelfvertrouwen.

Al na vijf minuten werd het Utrechtse overwicht in 0-1 uitgedrukt door Jochemsen, die een voorzet van Van den Bergh fraai inkopte. Nog geen half uur later kon doelman Varkevisser een felle schuiver van Kuijt slechts half keren, waarna Van den Berg moeiteloos tot 0-2 kon verlengen.

Missers

Jochemsen raakte vervolgens nog het uitgestoken been van doelman Varkevisser en zag even later zijn kopbal rakelings naast gaan. Eerder al had Roest de voorsprong kunnen vergroten na een vrije trap van Tanghe. Hij miste van nabij, terwijl ook Jochemsen na een misser van Bastos al voor nog meer zekerheid had kunnen zorgen.

Fysiek

Excelsior kon daar amper iets tegenover stellen. Slechts een uitval via Swerts kostte doelman Wapenaar enige moeite, maar verder had de Utrechtse doelman niets te duchten van de Kralingers. Zij waren vooral fysiek de mindere van hun strijdvaardige opponenten. Even leek Excelsior zich te hervinden. Uit een vrije trap van Buys kwamen de Kralingers terug tot 1-2. De opleving kort na rust was slechts van korte duur. Een hoekschop van Van Mol op het hoofd van Schut betekende 1-3, waarmee tevens een eind kwam aan het tegenspartelen van Excelsior.

De Utrechtse voorsprong had na rust nog veel hoger kunnen oplopen. Kuijt was drie keer dichtbij de vierde treffer, maar raakte de lat en stuitte steeds weer op doelman Varkevisser. Die moest ook nog eens de hulp van Olfers op de doellijn inroepen bij een poging van Van den Bergh.