KOPENHAGEN - Landen die de wereldwijde antidopingcode weigeren te onderschrijven, hoeven zich in de toekomst niet te melden als kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen. Het dreigement is afkomstig van Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

De Belg deed maandag zijn uitspraken in Kopenhagen, waar de komende dagen een grote antidopingconferentie plaatsvindt. In de Deense hoofdstad is het bedoeling dat landen en sportbonden de nieuwe, uniforme code, opgezet door het wereldantidopingbureau WADA, onderschrijven. In het verdrag is ondermeer opgenomen een nieuwe lijst met verboden middelen en een automatische schorsing van twee jaar voor overtreders van de dopingwetgeving.

Dwarsliggers kunnen op sancties rekenen, liet Rogge weten. De IOC-voorzitter verklaarde dat sporten van de Olympische Spelen geweerd gaan worden als de overkoepelende federaties niet akkoord gaan met de antidopingwetgeving. Tegenstanders zijn bijvoorbeeld de wereldvoetbalbond FIFA en de Internationale Wielren Unie UCI. Die federaties hebben vooral problemen met de strafmaat van twee jaar voor een dopingzondaar. "Sportorganisaties die de code niet accepteren, horen niet thuis op de Olympische Spelen", aldus Rogge.

Verbruggen

De UCI, onder voorzitterschap van de Nederlander Hein Verbruggen, is van mening dat het automatisch uitdelen van een tweejarige schorsing bij een overtreding overeenkomt met een levenslange ban. De wielerunie heeft als standpunt dat er bij de bepaling van de strafmaat moet worden gekeken naar diverse omstandigheden als leeftijd, aard van de sport, status van de sporter, lengte van de loopbaan etc.

WADA-chef Dick Pound riep op in Kopenhagen geschiedenis te schrijven. "Laten we aan het werk gaan. Als over enkele jaren de bestrijding van doping een succes blijkt te zijn, zal iedereen met grote trots terugkijken op dit congres in Kopenhagen", zei de Canadees bij de opening voor ruim 1000 toehoorders. "Als we er geen succes van maken, zal de wereld ons als mislukkelingen zien. We zijn hier niet bijeen om wat algemene teksten op papier te zetten, maar om cruciale beslissingen te nemen in het gevecht tegen doping."