BLOEMFONTEIN - De Nederlandse cricketploeg heeft maandag in Bloemfontein een historische overwinning behaald. Oranje versloeg Namibië in de laatste groepswedstrijd van het wereldkampioenschap met 64 runs. Het betekende de eerste zege ooit van de Nederlandse amateurs op een WK. Door de triomf eindigde Nederland als zesde en voorlaatste in groep A, Namibië werd hekkensluiter.

In 1996 debuteerde de Nederlandse ploeg op het WK in India, Sri Lanka en Pakistan. De ploeg ging roemloos in alle vijf wedstrijden ten onder. In Zuid-Afrika leed Oranje vijf nederlagen in de aanloop naar de zege op Namibië. Van de ploeg uit '96 waren vijf spelers in Zuid-Afrika aanwezig: Lefebvre, De Leede, Scholte, Zuiderent en Van Noortwijk.

Kloppenburg

Man van de wedstrijd werd Feiko Kloppenburg. De 28-jarige speler van Rood&Wit sloeg met 121 runs zijn eerste century als internationaal en nam daarna als bowler vier Namibische wickets. De productie van Kloppenburg werd overtroffen door Klaas-Jan van Noortwijk. De 32-jarige VOC-er bleef met 134 runs not out, waarvan in de laatste tien overs. Hij sloeg elf vieren en drie zessen.

Door de formidabele productie van het duo sloot Nederland de 50 overs af met 314 runs voor het verlies van vier wickets. Namibië gaf zich niet snel over. Oranje forceerde op 209/4 de doorbraak met de val van het wicket van Murgatroyd. Op 250 was Namibië all out.