AMSTERDAM - Bijna zorgde Edith van Dijk voor een sensatie in het zwemmen. De Nederlandse was zondag de snelste vrouw in de 57 kilometer lange zwemmarathon tussen Santa Fé en Coronda in Argentinië, een van de zwaarste wedstrijden ter wereld. Ze tikte in de eerste wereldbekerrace van dit jaar aan na 7 uur en 31 minuten, slechts zestig tellen later dan de snelste man, de Argentijn Rafael Perez.

Lange tijd was Van Dijk de gevaarlijkste belager van Perez, die door 200.000 gillende toeschouwers langs en op de Rio Coronda werd toegejuicht. De geroutineerde Van Dijk loodste zichzelf uitstekend door de El Vado, een ondiepe passage in de rivier waar een sterke tegenstroom stond. Ineens lag de Nederlandse tweede, in het spoor van een man.

Een historische zege lag in het verschiet; nog nooit had een vrouw alle mannen verslagen in een zwemmarathon. Maar Van Dijk kreeg tegenwerking van de wedstrijdleiding. Die besliste ineens dat aanklampen niet meer mocht en er minstens 3 meter afstand tussen de zwemmers moest zijn.

Perez profiteerde van het rumoer rond deze beslissing en plaatste in de slotkilometers een demarrage waarop de Wognumse geen antwoord meer had. Ze werd vervolgens in de eindsprint nog voorbijgezwommen door twee mannen, de Bulgaar Stoicev en de Fransman Gomez.

Opzwepen

"Het was een heel bijzondere ervaring. Honderden bootjes voeren om ons heen met dolenthousiaste Argentijnen erin die ons opzweepten", zei Van Dijk, die al voor de zesde keer meezwom in de ultralange wedstrijd over de Rio Coronda. "Ik lag zo goed en zwom zo sterk, dat ik inderdaad even hoopte op de eindzege. Zelfs de organisatie dacht even dat ik het zou gaan redden."

Maar de wedstrijdleiding maakte het met nog twee uur zwemmen onmogelijk. "Het is heel zwaar zwemmen in deze snelstromende rivier. Het maakt groot verschil of je in iemands kielzog zwemt of ernaast. Elke positiewisseling betekent een andere stroming. Toen we niet meer achter elkaar, maar naast elkaar moesten zwemmen, kreeg ik het moeilijk."

Van Dijk

Van Dijk is niettemin trots op haar prestatie. "Het gaat er zeker nog een keer van komen dat ik alle mannen versla. Ik verbeterde mijn toptijd hier met tien minuten. Het was jammer dat ik op het laatste stuk nog werd ingehaald door twee mannen, waardoor ik net niet op het podium kwam."

Van Dijk zwemt over twee weken de marathon in Dubai (overigens slechts 10 kilometer). Ze concentreert zich daarna op de WK in juli in Barcelona. In augustus wil Van Dijk proberen in een recordtijd Het Kanaal over te steken.