INZELL - Gerard van Velde had zijn 'wonderbuizen' al bijna aan de muur gehangen. In de slotweken van dit schaatsseizoen komen zijn olympische ijzers echter nog uitstekend van pas.

Omdat het staal bijna versleten is, wilde de olympisch kampioen dit seizoen met nieuw materiaal verder. Een week geleden besloot hij de relikwieën weer te promoveren tot zijn dagelijkse kostbare gereedschap. Direct leverde dat succes op bij de wereldbeker in Inzell, waar Van Velde goud (1000) en zilver (500) veroverde.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Niet dat de TVM'er had overwogen zijn ijzers weg te gooien, daarvoor is de emotionele waarde te groot. "Nee, ik had ze al apart gelegd. Die doe ik niet weg. Net als mijn olympische pak, dat ligt thuis, ingelijst. Maar van de buizen die ik na de wereldbekers in december heb genomen, liep er één niet goed. Ik bleef maar proberen de kromming aan te passen.

Buigen, buigen, totdat ik hem afgelopen zondag helemaal aan gort heb gebogen. Ik had het helemaal verknald. Toen heb ik die oude er maar weer onder gezet."

Aanvankelijk met mager resultaat, want Van Velde ging gelijk onderuit op de tweede dag van de NK sprint. In de week voor Inzell ging het echter geleidelijk beter met Van Velde. Zaterdag resulteerde die progressie in de winnende tijd op de 1000 meter, .10,60. Zondag moest hij over 500 meter de alleenheerser Jeremy Wotherspoon laten voorgaan (hij is al zeker van de eindwinst en is nog ongeslagen op deze afstand), maar reed Van Velde wel zijn beste tijd ooit op buitenijs: 35,55.

WK afstanden

Met over twee weken de wereldkampioenschappen afstanden in Berlijn op het programma kan de 31-jarige Heerdenaar met vertrouwen vooruit blikken. Erben Wennemars keek in Zuid-Duitsland heel anders de wereld in. Hij had zwaar de pest in. De Zwollenaar had zaterdag zijn 1000 meter verpest (zesde in 1.11,06), omdat hij in een rechtstreeks duel door Van Velde werd verslagen.

Zo ging zijn voorsprong in het wereldbekerklassement (90 punten op nummer twee Wotherspoon) vlot naar de haaien. Na afloop stond Wennemars nog maar 45 punten voor, op Van Velde, die Wotherspoon op de tweede plek afloste. "Een waar-de-lo-ze 1000 meter", was de alleszeggende reactie van Wennemars. "Oh, wat heb ik nu een hekel aan mezelf. Maar volgende week in Heerenveen sta ik er weer."

Dan, bij de wereldbekerfinale, zal duidelijk gaan worden welke schaatsers op welke afstanden mogen starten bij de WK. "Het wordt één grote skate-off", voorspelde Wennemars. Bij de sprinters zal dat wel meevallen, Van Velde, Jan Bos (2e op de 1000 meter) en Wennemars rijden al het hele seizoen zeer constant.

Wonderbuizen

Zondagmiddag reden Bos en Wennemars per auto terug naar Nederland, een rit van ongeveer 1000 kilometer. Van Velde ging vliegen, maar zonder zijn wonderbuizen. De voormalig autohandelaar had ze in het TVM-busje gelegd, maar gooide vervolgens de deur in het slot. Trainer Geert Kuiper, die de schaatsen en het overige materiaal naar Nederland zou brengen, kon er niet meer in. De contactsleutels zaten nog in het slot. Terwijl Van Velde breed grijnzend al lang en breed vertrokken was, kon zijn coach pas na een uur ploeteren met koevoet en ijzerdraad de terugreis aanvaarden.