KUURNE - De 22-jarige Nederlandse profwielrenner Roy Sentjens heeft zondag de Belgische semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De tweedejaars professional ontsnapte 2 kilometer voor het einde uit een kopgroep van vijf man en reed solo naar de finish. De Belg Leif Hoste sprintte vóór de Duitser Ordowski naar de tweede plaats.

Het was Sentjens' eerste triomf op het hoogste niveau. Zijn eerste profjaar ging deels verloren door een slepende blessure. Hij koerste zondag 170 kilometer in de aanval. De tweede wedstrijd van het Belgische seizoen had plaats onder voortdurende regenval. Sentjens zei dat hij revanche had genomen voor het zwakke optreden van zijn Rabobankploeg in de openingsklassieker Omloop Het Volk. "Ik reed zaterdag ook al goed maar door gebrek aan parkoerskennis zat ik steeds te ver achterin."

Attent

In de iets minder hoog aangeschreven semi-klassieke wedstrijd van Kuurne naar Brussel en terug (56e editie) liet Sentjens zich niet verrassen. Hij koerste voortdurend voorin en was na 30 kilometer attent bij de vroege ontsnapping van negen man die na bijna 200 kilometer beslissend zou blijken.

"Ik voelde mij supersterk", vertelde de dolblije Sentjens na afloop. "Zaterdag was een dag om te balen, deze zondag een dag voor de rechtzetting. Ik ben heel blij met deze eerste overwinning bij de profs, een onbeschrijfelijk gevoel."

De Rooy

Ploegleider Theo de Rooy hield de 1,90 meter lange Sentjens in de finale voortdurend onder druk. Hij moest reageren op elke demarrage en dan maar zien waar hij uitkwam. De tweedejaarsprof die bij de amateurs veel wedstrijden won in de sprint (onder andere de Ronde van Vlaanderen der beloften), deed meer.

Hij pakte de Duitser Volker Ordowski terug en haalde ook de Italiaan Davide Bramati na een demarrage. Sentjens had zijn sprintkwaliteit kunnen testen, maar wist in de Belg Leif Hoste een zware concurrent. "Ik moest rustig het juiste moment afwachten voor een aanval", legde hij na afloop uit.

Het moment kwam minder dan 2 kilometer voor het einde. Sentjens demarreerde. Achter hem keken de vier medevluchters naar elkaar. Niemand waagde zijn laatste sprintkans te verprutsen, waarna de in het Belgische Neerpelt geboren Nederlander vrij baan kreeg voor zijn mooie triomf. "Hier wil ik lang van genieten."