CARDIFF - Liverpool heeft zondag de League Cup gewonnen door in de finale in Cardiffs Millennium Stadion favoriet Manchester United te verslaan, 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Steven Gerrard en Michael Owen.

Met een vlammend schot van afstand, van richting veranderd door Beckham, opende Gerrard de score in een saaie eerste helft. Na de hervatting, met meer spektakel, besliste Owen het duel in de slotfase. Het was het eerste lichtpuntje in een tegenvallend seizoen van Liverpool op het nationale vlak.

League Cup

Voor Liverpool betekende het de zevende triomf in de League Cup, die aanmerkelijk minder prestigieus is dan de FA-beker. In 2001 versloegen 'the Reds' Arsenal in de eindstrijd. Ook toen scoorde Owen in de slotfase, twee keer zelfs.

Vlak voor rust was Manchester United het dichtst bij de gelijkmaker. Dudek, de oud-doelman van Feyenoord, redde echter bij een inzet van Veron. Bij de rebound van Scholes stond verdediger Henchoz paraat op de lijn om redding te brengen. Na de hervatting was er ook nog een mogelijkheid voor Van Nistelrooy. Hij slaagde er evenmin in Dudek te verrassen.

Door de winnende trainer Houllier werd de Pool naderhand uitgeroepen tot de man van de wedstrijd. "Onze overwinning danken we voornamelijk aan hem", zei de Fransman. "Een dag voor de wedstrijd had ik al het gevoel dat Dudek de held zou worden. Ik heb hem dat ook gezegd."

Dudek

Dudek is bezig aan een turbulent seizoen. Na meerdere beslissende fouten werd hij eind vorig jaar door Houllier aan de kant gezet. Doorslaggevend daarbij was een blunder op Anfield, uitgerekend ook tegen Manchester United.

Kirkland kwam in het doel. De jeugdinternational greep ook wel zijn kans, maar liep eind januari een knieblessure op. Daardoor keerde Dudek terug. "Zo zie je maar hoe het kan lopen", zei Houllier.

"Iedereen maakt wel eens tijden mee dat het tegenzit. Zo ook Dudek. Met de juiste instelling komt men daar altijd overheen. Dat is vandaag gebleken." Ferguson, van United, deed er nog een schepje bovenop. "Dudek heeft voor Liverpool de Cup gewonnen."