LONDEN - De formule 1-stal van McLaren is donderdag officieel beschuldigd van spionage. Volgens de internationale automobielfederatie FIA heeft McLaren de regels van de sport overtreden door het in bezit hebben van vertrouwelijke informatie van de rivaliserende renstal Ferrari.

De FIA heeft de teambazen van het Britse team verordonneerd om op 26 juli uitleg te geven voor de mondiale motorsportraad in Parijs.

Verklaring

In een verklaring geeft de FIA aan dat McLaren tussen maart en juli over documenten beschikte waarin allerlei technische gegevens over de nieuwste bolide van Ferrari stonden. McLaren had die gegeven kunnen gebruiken voor het ontwerpen van de eigen racewagens.

In de reglementen van de autosport valt deze 'spionage' onder frauduleus en onsportief gedrag. De FIA repte in de verklaring niet over mogelijk sancties.

McLaren rijdt in het wereldkampioenschap Formule 1 met regerend wereldkampioen Fernando Alonso en debutant Lewis Hamilton. De McLarens presteren tot nog toe beter dan de Ferrari's.

onthulling

De Italiaanse renstal onthulde eerder dit jaar dat informatie over hun auto's was aangetroffen bij een Mike Coughlan, een hoge technische functionaris van McLaren. McCoughlan is inmiddels geschorst. Hij had twee cd's met 780 pagina's aan informatie over Ferrari gekopieerd. McLaren ontkent dat de renstal de gegevens heeft gebruikt.