AMSTERDAM - De vijfde etappe van de Tour de France is gewonnen door Filippo Pozzato. Hij bleef Oscar Freire (Rabobank) in de straten van Autun een bandbreedte voor.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2485 Veel wielerliefhebbers hoopten dat de vijfde etappe, van Chablis naar Autun (182,5 kilometer) van de Ronde van Frankrijk een interessanter koersverloop zou kennen dan de afgelopen dagen. Het parcours, met enkele klimmetjes van de tweede en derde categorie, zou ontsnappers meer mogelijkheden bieden om uit de greep van het peloton te blijven.

Lange tijd zag het er naar uit dat die wens zou uitkomen: al na acht kilometer was Stéphane Augé (Cofidis), leider in het bergklassement, de eerste die trachtte weg te springen. Hij werd echter snel teruggepakt.

Een nieuwe ontsnappingspoging had meer succes: Augé's ploeggenoot Sylvain Chavanel wist met William Bonnet (Crédit Agricole) en Philippe Gilbert (Française des Jeux) weg te rijden. Chavanel was al betrokken geweest bij een eerdere démarrage, maar die hield niet lang stand.

De voorsprong van het drietal liep op tot een kwartier, totdat het peloton onder aanvoering van de Raboploeg en Liquigas de achtervolging inzette. De drie kregen gezelschap van Gianpaolo Cheula (Barloworld) en zagen de voorsprong teruglopen.

Bolletjes

Chavanel zette nog eens aan en alleen Gilbert bleek zijn tempo te kunnen volgen. Cheula en Bonnet werden weer opgeslokt door het peloton. Chavanel, die zich ook in de vierde etappe al liet zien, veroverde voldoende punten voor het bergklassement om zich te mogen hullen in de bolletjestrui. Ook reed hij lange tijd virtueel in het geel.

De voorsprong van het duo slonk tot minder dan een minuut, maar de twee bleven fietsen.

Vinokourov

Vinokourov ontging de strijd voorin volledig. Hij was eerder ten val gekomen, waarop zijn Astana-ploeg besloot te wachten. De ploeg moest een achterstand van een minuut goedmaken op het peloton.

De twee smaakmakers werden op elf kilometer voor de streep toch nog ingerekend door een ontketend peloton, dat onder leiding van de Rabobank de achtervolging had ingezet.

In een rommelige finale trachtten verschillende renners tevergeefs weg te springen op het bochtige, glooiende parcours. In de straten van Autun eindigde de rit toch weer in een sprint. In een fotofinish bleek Filippo Pozzato (Liquigas) Raborenner Oscar Freire net voor te blijven.

Geel

Fabian Cancellara blijft in het geel. Pozzato klimt dankzij de overwinning naar de derde plaats,

Tour: Chablis - Autun