SAN DIEGO - Het afgelopen jaar stak Floyd Landis al zijn geld en meer in zijn verdediging. De van doping verdachte Tourwinnaar van 2006 zit nu werkloos thuis, te wachten op het vonnis van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. "Ik kan me niet voorstellen dat ik veroordeeld word."

Deel 1 van 2006 was een succes, deel 2 van 2006 noemt hij in een telefonisch interview met het ANP een chaos. Na zijn overwinning in de Tour en de positieve controle op testosteron stortte de wereld van de Amerikaan volledig in.

Landis werd het boegbeeld van de zondaars in de wielersport, maar streed daartegen met volle overgave. Nu kan hij niets meer doen dan afwachten. "Ik heb geen idee wanneer ik iets hoor, ik heb sinds de hoorzitting niets meer vernomen."

Vrienden

Hij hoopt dat het niet tijdens de Tour zal zijn, deze weken wil hij nog wel even in onzekerheid verkeren. "Als het tijdens de Tour bekend wordt, gaat alle aandacht naar deze zaak. Dat verdienen die jongens die daar fietsen niet. Dat zijn mijn vrienden, zij moeten in de aandacht staan."

Dat (oud-)collega's als Erik Zabel, Bjarne Riis en Jörg Jaksche naar buiten kwamen met dopingbekentenissen, is volgens Landis niet bevorderlijk voor de toekomst van de sport. "Als zij zich er zelf beter door voelen, moeten ze het vooral doen. Maar wat heeft het voor zin? Wat willen ze ermee bereiken? En zie de reacties van de UCI en de Tourorganisatie. Bjarne Riis moet maar liever wegblijven, terwijl Zabel gewoon mag meedoen. Dat is toch krom?"

Geloofwaardig

Landis beseft dat veel mensen de wielersport niet meer geloofwaardig vinden. Het beroep wielrenner lijkt op zich al verdacht. "Als al die mensen geloven dat niemand 'schoon' fietst, is dat nog het sterkste bewijs voor de ondeugdelijkheid van die tests. Want dan zijn alle negatieve dopingtests onbetrouwbaar."

Dat het resultaat van de controle na de zeventiende etappe van de vorige Tour niet klopt, daarvan is Landis overtuigd. "Maar niemand die dat wil toegeven, daarvoor zijn die mensen te arrogant. In de wielersport gelden de wetten niet voor de mensen van de UCI, de laboranten en de organisatoren. Alleen renners dienen zich aan de regels te houden."

Antidopingverklaring

De recente antidopingverklaring van de UCI is volgens Landis een goed voorbeeld. "Een jaarsalaris inleveren? Waarom hoeft UCI-voorzitter McQuaid dat niet in te doen omdat hij mijn positieve controle veel te vroeg naar buiten bracht? En die laboranten die allerlei fouten hebben gemaakt? Nee, het zijn altijd alleen de renners."

Dat Alessandro Petacchi momenteel niet mag meedoen aan de Tour, vindt Landis ook een farce. "Hij heeft misschien net iets te veel gebruikt van zijn middel tegen astma. Als dat bewezen wordt, prima. Schors hem dan een week voor zo'n lichte overtreding. Maar zoals het nu is geregeld, wordt hij straks twee jaar geschorst en mag hij vier jaar niet meer voor een ProTour-ploeg rijden. Vier jaar! Dat staat in de ethische code van de ProTour, maar er is helemaal niets ethisch aan. Het is echt belachelijk."

Terugkeer

Landis hoopt zelf ondanks alles op een terugkeer in de wielersport. "Ik heb het afgelopen jaar 2 miljoen dollar geïnvesteerd in mijn verdediging. Ik zal doorgaan tot het einde, mocht ik geen gelijk krijgen van USADA. Maar ik hoop ooit weer te fietsen. Ik ben nu op de helft van mijn schorsing. Als ik droom, dan droom ik van een goede uitspraak en van een rentree in de Tour van 2008. Om te winnen, uiteraard. Maar alleen van meedoen zou ik al een heel gelukkig mens worden."